Претрага
Претрага
Close this search box.

USKRS NAM SE BLIŽI! Stare metode farbanja jaja ili nove? Isprobajte tehniku sa PIRINČEM (VIDEO)

Foto: Youtube

Uskrs nam se bliži, a sa njim i pitanje kako najjednostavnije ofarbati jaja. Večita dilema da li pribeći starim metodama farbanja jaja ili onim novim koji nas iz godine u godinu inspirišu. Na svim novijim metodama i gelovima postoji i uputstvo, kako da se farbe pravilno iskoriste, ali kako se na starinski način farbaju jaja?

Prema predanju, jaja se farbaju u crveno zbog nevino prolivene krvi Isusove. Prvo crveno ofarbano jaje ostavlja se za čuvarkuću. U većini krajeva Srbije jaja se farbaju na Veliki petak. Ova radnja simbolizuje dan, kada je Marija Magdalena došla u Rim da propoveda jevanđelje. Tada je i caru Tiberiju donela korpu jaja na poklon. On nije verovao u Hristovo vaskrsenje, ali kada je Marija Magdalena izgovorila “Hristos vaskrse” – bela jaja iz korpe postala su crvena.

Foto: Shutterstock

Vekovima, ljudi nisu imali boje ni sredsta za farbanje kao danas. Crvena jaja farbala su se u vinu.

Foto: Shutterstock

Kako se jaja farbaju u vinu?

Potrebna vam je flaša crvenog vina. Jaja predviđena za farbanje ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi. U šerpu sipajte vino i stavite jaja, da se zajedno kuvaju. Kada budu gotova možete odmah da ih izvadite, ali i da ih ostavite još u vinu ako želite tamniju nijansu. Na krpu sipati malo ulja i prebrisati jaja. Nakon toga pojaviće se sitni kristali.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Kako je vreme prolazilo, i tehnike su postajale inovativnije. Postalo je popularno farbati jaje u lukovini. Na to su se dodavali razni “ukrasi”- detelina, trava, cvet. Jaja prebrišete vlažnom krpom i stavite trave ili cvetove koje se ubrali. Jaje upakujete u najlon čarapu i vežite. Lukovinu iseckati na sitne komadiće. U šerpu staviti red lukovine, pa red jaja i ponoviti proces do vrha. Dodati so, hladnu vodu i sirće. Jaja kuvati do vrenja, nakon toga smanjiti vatru i kuvati još 15 minuta. Na karton izvaditi jaja, iseći čarapu. Jaja takođe možete premazati uljem za sjaj.

Foto: Croatia Week

Farbanje jaja pomoću pirinča. Ovo je novija, ali jednostavnija tehnika farbanja.

Sve što vam je potrebno je PVC vreća, pirinač, boja za hranu i bela jaja. U vreću sipati 200 grama pirinča i celu tubicu boje za hranu. Ubaciti jaje i uvaljati u pirinač.

Kad se ofarba nova čuvarkuća, stara se baci u reku, da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega, umesto na kuću koju je sačuvao.

Veruje se da čuvarkuća donosi blagostanje i sreću u dom.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti