Foto: Shutterstock
Visoke temperature negativno utiču na kardiovaskularni sistem, pa se tako krvni sudovi šire što za posedicu može da ima promene pritiska, slabost i nesvesticu.

Zbog dehidracije, krv postaje gušća, što može da dovede do zgrušavanja krvi i tromboze.

Udruženje Hrvatska kuća zdravlja skrenula je pažnju na brojne opasnosti za kardiovaskularne bolesnike, ali i sasvim zdrave ljude, tokom velikih vrućina, prenosi N1 Zagreb.

Za organizam su tokom velikih vrućina veoma opasne i nagle promene temperatura. I nije reč samo o klimatizovanim prostorijama, već i u ulasku u more. Ako ste proveli vreme na plaži, pa ugrejani ulazite u hladno more ili reku, može da dođe do naglog suženja krvnih sudova, što može da izazve infarkt miokarda i da dovede do srčanog zastoja, piše Ordinacija.hr, a prenosi N1.

Kada pričamo o hladnoj vodi, reč je o kupalištima na kojima je temperatura vode ispod 26 stepeni.

Neki ljudi su prijavljivali da su nakon ulaska u hladnu vodu doživeli drhtavicu, groznicu i aritmiju, što je dovoljan znak upozorenja, da se iz vode odmah izađe.

Pre ulaska, trebalo bi tempeturalno da pripremite organizam. Pokvasite grudi, lice, vrat i zaplivajte polako. Najvažnije je da pokvasite grudi i glavu, jer su to delovi tela koji su najosteljiviji na hladnoću.

Kada se telo priviklo na temperaturu vode, onda možete i da skačete.

citymagazine.danas.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments