Претрага
Претрага
Close this search box.

Velika PREVARA SA HLEBOM? Podvaljuju OBOJENI kao crni hleb i SKUPO ga plaćamo! Nutricionista otkriva trik za proveru

Foto: Pixabay

Da li je proizveden od celog zrna ili je samo dodata karamela za boju ili nešto podmuklije, što uopšte ne bi trebalo da se nalazi u hlebu?

Hleb često važi  za „lošu“ i „nezdravu“ namirnicu jer se smatra jednostavnim ugljenim hidratom sa visokim glikemijskim indeksom, koji vam brzo daje energiju, podiže nivo šećera u krvi i nivo insulina u krvi i uzrokuje nizak nivo šećera koji vas čini umornim, emocionalno niskim i gladnim, povećavajući svoju težinu uz minimalnu nutritivnu korist.

Međutim, hleb je zdrav, ako znate da izaberete pravi ili ga pripremite, kažu nutricionisti širom sveta. Potrebni su nam ugljeni hidrati za energiju, a neki hleb sa neprerađenim složenim ugljenim hidratima od celog zrna, raž, crni nikl, integralni i pravi hleb od kiselog testa su zdraviji jer sadrže vlakna koja održavaju energiju, proteine i zdrave masti, bogati su mineralima i jačaju mikrobiotu creva.

Međutim, marketinške kompanije to znaju pa nam se često prodaju ultra-obrađeni „zdravi“, „zanatlijski“, „pečeni u prodavnici“, „sa semenkama“ ili „punozrnati“ hlebovi, koje nemaju nikakve zdravstvene koristi. Šta je crni hleb i kako prepoznati pravi, zdravi hleb?

Tajna crnog hleba je njegovo bogatstvo vlaknima, vitaminima B i E, selenom, gvožđem, magnezijumom, cinkom i ostalim vrednim jedinjenjima. I u malim količinama ona daje osećaj sitosti, pa ga zato stručnjaci preporučuju kao predelo za otklanjanje nervoze zbog gladi.

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Nikola
06.06.2024 19:21

i gdeje trik za proveru ?

Povezane vesti