Претрага
Претрага
Close this search box.

Za Uskrs su obavezni na stolu: Naše bake su verovale da ova tri cveta donose ukućanima sreću i mir

Foto: elements.envato.com

Oni simbolizuju novi život, rađanje, plodnost, obilje i proleće, a stari Egipćani, Persijanci, Grci i Rimljani darovali su jedni drugima jaja kao simbol novog života koji stiže posle zime.

Uskrs je pun običaja i simbola, a dosta pažnje se poklanja uskršnjoj dekoraciji, koja po pravilu treba da simbolizuje i novi život.

Veruje se da je najbolje dom ispuniti cvećem koje simbolizuje i nevinost, ljubav i čednost, kako bi nam cela godina bila takva.

Prolećno cveće savršeno se uklapa u obeležavanje najvećeg hrišćanskog praznika, a ova 3 cveta simbolizuju nove početke.

Uskršnji ljiljan

Uskršnji ljijan je simbol Hristovog vaskrsenja, a simbolizuje čistotu i milost. Povezuju ih sa plodnošću i majčinstvom i zato je važno da ga na ovaj veliki praznik imaju kod kuće.

Đurđevak

Cvet koji je simbol nežnosti, skromnosti i čistote. Nezaobilazan je u buketima nevesta koje se venčavaju u proleće, čak su i neveste u kraljevskim porodicama nosile bidermajer od ovog cveća.

Lale

Lale predstavljaju savršenu ljubav – crvene lale asociraju na iskrene emocije, dok su bordo lale simbol divljenja i poštovanja. U svakom slučaju, lale su simbol svih vrednosti koje prožimaju Uskrs.

BLICŽENA.RS

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
angie
17.04.2024 12:06

Lale su prošle u mojoj bašti, nadam se da će ih biti u cvećarama. Već vidim uskršnju trpezu na terasi, sunčan dan spuštena luna tenda, u vazi ova tri cveta i uskršnja šarena dekoracija.

Povezane vesti