Претрага
Претрага
Close this search box.

ZAŠTO JE VAŽNO DA JEDETE LUBENICU? Sadrži ono što nam je na 35+ najpotrebnije, a za liniju i kožu je štit

Foto: trendy.rs

Bez lubenice je nemoguće zamisliti leto, posebno zato što ona sadrži ono što nam je preko leta najpotrebnije, a za liniju i kožu je štih.

Kada pomislite na hranu koja će vas rashladiti n 35+, lubenica vam možda prvo padne na pamet. Spolaj zelena, iznutra crvena, puca i iz nje cure najlepši sokovi. Savršena za uživanje tokom tropskih dana. Ali mnogi često od nje odustanu zato što je njeno srce veoma slatko. Međutim, ova hrana ima mnogo više koristi za telo nego što se na prvi pogled čini. Smatra se hranom bogatom vodom i hranljivim sastojcima, a smernice za ishranu preporučuju da je leti uključimo u ishranu, čak i kada smo na dijeti.

Koliko ima kalorija i šećera?

Lubenica je niskokalorična. Porcija od 1 šolje lubenice narezane na kockice ima 46 kalorija, 9,4 g šećera i 139 g vode (njen sastav je oko 91 odsto vode), a uz to sadrži kalcijum, gvožđe, magnezijum, kalijum, vitamin C, vitamin A. Lubenica je posebno poznata po svom sadržaju beta-karotena, koji je oblik vitamina A. Kao i drugo voće, lubenica je dobar izvor vitamina C.

Potencijalni benefiti lubenice

Iako je lubenica pretrpela mnoge promene tokom vremena zbog klimatskih promena, mnoga njena svojstva su ista. Lubenica sadrži oko 91 odsto vode, a ovih dana je najvažnije da ostanete hidrirani. Optimalan unos vode održava vašu telesnu temperaturu, vaše zglobove podmazanima, a vašim organima pomaž da pravilno funkcionišu. Uzimanje hrane bogate vodom kao što je lubenica može vam pomoći da postignete svoj dnevni cilj hidratacije.

Puna važnih nutrijenata

Diuretički efekti lubenice i sadržaj kalijuma mogu pomoći u borbi protiv prekomernog unosa natrijuma. Sa 170 mg kalijuma po šoljici, lubenica je samo jedna od ključnih namirnica koja vam može pomoći da obezbedite zdrav unos kalijuma. Iako je poznata po beta-karotenu, lubenica takođe sadrži još jedan karotenoid koji se zove likopen i ima ga u crvenim sortama lubenice. Sam likopen je poznat po svojim mnogim pozitivnim efektima na telo.

Održava kožu zdravom i mladom

Prema studiji iz 2022. godine, antioksidansi poput karotenoida koji se nalaze u lubenici mogu pomoći u zaštiti kože od slobodnih radikala i takođe pomoći u zaštiti lipida kože, što može smanjiti rizik od preranog starenja kože. Pored toga, druga istraživanja su pokazala da povećanje unosa vode u ishrani može pomoći u poboljšanju hidratacije i elastičnosti kože.

Sensa

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti