Kasna večera može izgledati bezopasno, ali može povećati rizik od moždanog udara ili mini-moždanog udara.
Studija je proučavala više od 100.000 ljudi u Francuskoj, od kojih je svaki popunio do 15 dnevnika hrane koji pokazuju vreme obroka radnim danima i vikendom.
Trećina ljudi koji su večerali ranije, pre 20.00 časova, a ostali su jeli posle 21.oo čas.
Volonteri su praćeni u proseku sedam godina, tokom kojih je bilo oko 2.000 slučajeva kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčane i moždane udare. Ljudi koji su večerali najkasnije, posle 21.00 sat, imali su 28 odsto veću verovatnoću da će imati moždani udar ili prolazni ishemijski napad- često poznat kao „mini moždani udar“.
Ovo je upoređeno sa ljudima koji su večerali pre 20.00 časova. Istraživači kažu da smo evoluirali da jedemo ranije tokom dana, a neki dokazi iz studija na životinjama sugerišu da kasnije varenje hrane podiže šećer u krvi i krvni pritisak.
Povišen krvni pritisak uveče, kada je normalno niži, može vremenom oštetiti krvne sudove i povećati rizik od krvnih ugrušaka koji dovode do moždanog udara i srčanog udara, iako je potrebno mnogo više istraživanja, a malo je verovatno da će vreme obroka uticati na zdravlje, više nezdrava ishrana.
nsuzivo.rs