Претрага
Претрага
Close this search box.

ZAŠTO NE BI TREBALO DA ZASPIMO ISPRED TV-A? Četiri posledice se javljaju sutradan

Foto: Pexels

Stručnjak za spavanje Trevor Kuk upozorava da veštačko svetlo s TV ekrana može da poremeti prirodni ciklus spavanja i budnosti. Svetlost ekrana sprečava vaše telo u proizvodnji hormona koji doprinosu kvalitetnom snu. Takođe, pametni telefoni emituju plavu svetlost koja može da smanji proizvodnju melatonina u vašem telu. Melatonin je hormon koji stvara epifiza i pomaže u regulaciji cirkadijanog ritma i ciklusa spavanja.

Smanjuje kvalitet spavanja

Istraživanja su pokazala da gledanje televizije pre spavanja može da pogorša san. Jaka svetla i uzbudljiv sadržaj TV emisija održavaju vaš mozak aktivnim zbog čega on ne može da se opusti i utone u san. Verojatno ćete se buditi tokom noći i ujutro se osećati umorno.

Loše utiče mozak

Loš san negativno utiče na rad vašeg mozga. Pamćenje je slabije, raspon pažnje i veštine donošenja odluka. S vremenom vam spavanje pred TV-om može da oteža učenje, fokusiranje i razumevanje informacija, kaže ovaj stručnjak. Takođe, problemi sa spavanjem, osim što stvaraju poteškoće sa zdravljem i normalnim dnevnim funkcioniranjem, često narušavaju i međuljudske odnose. Kad je čovek iscrpljen od nespavanja, teško može provoditi kvalitetno vreme sa dragim ljudima

Uzrokuje bolove u leđima i vratu

Osim što vam kvari san, spavanje pred televizorom zna da uzrokuje probleme u mišićima i kostima, kaže Trevor. Setite se samo koliko ste puta zaspali na kauču ispred TV-a, a probudili se ukočeni.

Problemi s cirkulacijom

Spavanje u nezgodnom položaju može da poremetiti pravilan protok krvi. To može da uzrokuje utrnulost, trnce i osećaj nelagode, posebno u rukama i nogama. Ako to potraje duže vreme, može da dovede do ozbiljnih problema s cirkulacijom, pa čak i da uzrokuje stanja poput duboke venske tromboze, upozorio je Trevor, a prenosi The Star.

mondo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti