Претрага
Претрага
Close this search box.

ZAŠTO SE TRZAMO U SNU I SANJAMO DA PADAMO? Ako “ispadate” iz kreveta svake noći, ovo su mogući razlozi!

Foto: elements.envato.com

Da li vam se dogodilo da imate osećaj da padate u “provaliju” tokom spavanja, ili se trznete tako jako da zamalo da ispadnete iz kreveta? I ovo vam se događa kada tek utonete u san, ili usred noći? Ova neobična pojava naziva se hipnotičkim trzajem i postoji nekoliko razloga za njeno javljanje.

Šta je trzanje u snu?

Kako se osećaj svesti umanjuje dok se približavamo dubokom snu, mozak počinje da radi drugačije nego kada smo budni. Tokom prelaska iz budnog stanja u san može se desiti hipnotičko trzanje. Hipnotički trzaj je iznenadni pokret koji podseća na trzanje, tj. onaj osećaj koji imamo kad nas nešto iznenada uplaši.

Ovo čudno kretanje rezultat je mioklonskog grča, iznenadnog i nenamernog trzanja mišića ili grupe mišića koji se mogu javiti sami ili u nizu, sa uzrokom ili bez njega. Štucanje je, na primer, još jedan vrlo čest oblik mioklonskih grčeva.

Hipnotički trzaj se obično sastoji iz jedne kontrakcije i povezan je sa osećanjem padanja, početkom sna (bilo vizuelnim ili slušnim) ili živom hipnagogijskom halucinacijom (proizvedenom kada osoba zaspi). Nekada ga prati i san koji ima temu padanja – promašili ste stepenik, zakoračili u prazninu… Ali nekad se javlja i bez toga.

Zašto se trzamo u snu?

Hipnotički trzaji obično se dešavaju kada osoba zaspi. Uobičajeno je da ovi trzaji izazovu zabunu oko toga kada spavanje zapravo počinje i da li sanjamo ili ne. Iako njihov uzrok nije vrlo jasan, a dostupne informacije su ograničene, naučnici veruju da su ovo možda neki od razloga za njih.

  • Fizička aktivnost – ako ste vežbali uveče, moguće je da će telo biti preterano stimulisano i otežano ćete utonuti u san.
  • Anksioznost i stres – zabrinuti ste, puno toga vas muči, nikako da se opustite? Anksioznost ili stres mogu da održe mozak aktivnim duže nego što je potrebno, što znači da će on možda slati upozoravajuće signale i dok spavamo.
  • Kafa pre spavanja – postoji mnogo razloga zašto ona nije dobra ideja, ali znajte da će stimulisati organizam i uticati na sposobnost tela da prirodno i duboko spava.
  • Premalo sna – poremećaji spavanja i loše navike spavanja takođe mogu biti povezani sa ovim grčevima.

Pored ovih mogućih uzroka, postoji još jedna zanimljiva teorija sa evolucionom perspektivom koja objašnjava zašto se pojavljuju hipnotički trzaji. Prema istraživanju Univerziteta Kolorado, ovi trzaji bi mogli biti arhaični refleks koji se dešava kada mozak prirodno opuštanje mišića tokom spavanja pogrešno tumači kao rizik od pada sa drveta na kome su nekada spavali naši preci. Ova teorija nije dokazana, ali je svakako zanimljiva ako volite psihologiju i evoluciju.

MONDO

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti