Претрага
Претрага
Close this search box.

ZAŠTO SU POKRETNE STEPENICE UVEK PRUGASTE? Iznenadićete se, niko nije primetio jedan detalj na vrhu!

YOUTUBE/ HODGEPODGE/SCREENSHOT

Pokretne stepenice koristimo svakodnevno, toliko da uopšte ne razmišljamo o detaljima koji su važni. Srbi su jednom prilikom raspravljali o pravilu za pokretne stepenice koje skoro niko ne poštuje, a da li ste znali zašto su one uvek prugaste? Sive linije imaju daleko važniju ulogu nego što većina ljudi pretpostavlja. One nisu tu radi estetike, već radi održavanja funkcionalnosti i čistoće.

Pruge na pokretnim stepenicama su zapravo barijera za sprečavanje ulaska smeća, prašine ili bilo kakvih drugih materijala koji bi mogli da ometaju rad mehanizma pokretnih stepenica. Na taj način, pruge pomažu u očuvanju čistoće i sprečavaju potencijalne kvarove usled začepljenja ili oštećenja mehanizma.

Jednu stvar sigurno niste primetili. Na vrhu pokretnih stepenica nalazi se tzv. češalj za pokretne stepenice. To je metalna struktura koja ima za cilj da zaustavi prodor bilo kakvih predmeta ili materijala koji bi mogli da ometaju rad pokretnih stepenica. Ovaj “češalj” vas ujedno i štiti od mogućih povreda ili padova.

Inače, prve pokretne stepenice je 1898. godine ugradio “Harods”, najpoznatija robna kuća na svetu koja ima čak 90.000 kvadratnih metara prodajnog prostora. U toku dana kroz “Harods” nekada prođe i 300.000 ljudi. Ipak, kada su postavljene, posetioci su se plašili da ih koriste. Zato im je osoblje na vrhu služilo alkohol, kako bi mogli da se okrepe.

mondo

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti