Zbog čega vam se kosa masti?

Foto: Edukacija

Ako vam se kosa samo odjednom krenula mastiti imamo dve opcije: ili imate problema s hormonima, pa vam se svašta u telu menja ili ste vlasište izbacili iz balansa pogrešnom negom.

Dok se prvo leči s lekarom, vlasište možeš izbalansirati i sami. Naime, do disbalansa može doći zbog korišćenja pogrešnog šampona, učestalog pranja pa i grubog tretiranja kose kod pranja. Ali, da li ste znali da možete istraumatizirati vlasište i tako da ne koristite regenerator za kosu?

Devojke s masnom kosom, pogotovo ako je tanka, znaju da regenerator može ubrzano otežati i zamastiti kosu, pa se ponekad odlučuju za korišćenje samo šampona i stavljanje maske za kosu jednom do dvaput nedeljno. Kosa će na prvu izgledati super, ali nastavite li tako, dovodite vlasište u stanje stresa. Pranjem kose uvek skidate površinski sloj masnoće, koje se prirodno proizvodi i mora postojati jer ono štiti vlasi. Ako previše čistite vlasište, a onda kosi ne pružaš negu kroz regenerator, tada vlasište počinje proizvoditi sve više masnoće- na kraju, masnoća i prljavština se talože jedna na drugu, pa svako sledeće pranje neće biti jednako efikasno. Kada na to još staviš masku, misliš da radiš dobro za svoju kosu, ali maska ne može probiti kroz naslage masnoće na vlasištu i samo seda na njih!

Da bi ste „restartovali“ vlasište, morate napraviti mini detoks. U sledećih sedam dana kosu ćete oprati četiri puta- prva dva samo s vodom i regeneratorom za kosu uz masažu vlasišta, a druga dva s laganim šamponom za pranje i regeneratorom, ponovo uz temeljnu masažu. Regenerator za kosu služi za hranjenje vlasi, a njegovim masiranjem po temenu dodatno pomažete da se uklone naslage s glave i istovremeno stimulišete rast kose. Ako primetite da od njega kosa bude previše beživotna, koristite ga samo na dužinama, izbegavajući vlasište i tako ćete zadržati volumen, a kosu svejedno prikladno negovati.

Autor: nsuzivo.rs

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti