Iako se o njemu ne govori toliko često koliko o vitaminima, magnezijum je jedan od najznačajnijih minerala u našem telu.

Učestvuje u funkcijama oko čak 300 različitih enzima, a odgovoran je za proizvodnju energije, strukturu kostiju i zuba, ali i potpomaže pravilno funkcionisanje mišića i nerava. Iako je u prirodi gotovo sveprisutan, preporučeni dnevni unos magnezijuma ponekad je teško namiriti samo iz hrane. Tada u priču ulaze suplementi. A simptomi da nemate dovoljno magnezijuma u telu su sledeći:

  • NESANICA- Problemi sa spavanjem mogu poremetiti našu svakodnevicu, pa je njihovo brzo i efikasno rešenje nužno za normalno funkcionisanje. Možda se tajna krije baš u nedostatku magnezijuma. Nesanica, naime, može biti prvi neurološki znak njegovog nedostatka. Magnezijum je odgovoran za normalne funkcije nervnog sistema, a nizak nivo magnezijuma može se povezati s promenama ličnosti ili s depresijom.
  • GRČEVI- Svi znamo koliko su neprijatni grčevi u mišićima. Upravo su oni jedan od prvih i najočitijih znakova nedostatka magnezijuma.  Stručnjaci su davno došli do zaključka da bi se, u potpunom nedostatku magnezijuma, mišići stalno grčili. Bili bi u neprestanoj kontrakciji.
  • ZATVOR I GUBITAK APETITA- Činjenica je da magnezijum opušta creva, a široko je primenjen trik prema kojem čaša mineralne vode služi kao obavezan element uredne probave. Pazite da ne preterate, jer može postati kontraproduktivno! S druge strane, iako često pomislimo kako bi nam malo manji apetit dobro došao, gubitak apetita signal je mnogih poremećaja u telu. Dakle, ako ste naglo izgubili apetit, povratite ga biranjem namirnica punih magnezijumom. Neke su od njih su: soja, zeleno lisnato povrće, semenke, orašasto voće, banane, žitarice i integralni pirinač.
  • POSPANOST I LETARGIJA- Neprestano vas prati umor i osećaj malaksalosti? Ako se kontinuirano pojavljuje, možda je vreme da poradite na istraživanju dubljeg problema koji bi mogao ležati u pozadini. Moguće je da se problem krije baš u nedostatku magnezijuma. Šanse da je upravo o tome reč postaje veća ako, uz dobro nam poznatu pospanost, prate i osećaji depresije i anksioznosti koji su intenzivniji i jači nego pre.
  • TEŽAK PMS- Kao i sa svim drugim grčevima u telu, magnezijum je povezan i s menstrualnim grčevima. Doktorka Kerolin Din, autorka knjige “Čudo magnezijuma”, ženama magnezijum preporučuje jako često. Njegov nedostatak može uzrokovati težak PMS i puno jače grčeve. Magnezijum je preporučeno uzimati u ranijoj fazi ciklusa, pre početka samog PMS-a.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments