Претрага
Претрага
Close this search box.

U Gradskoj kući dodeljene nagrade festivala “Školjkice u plavom”

Foto: grad Novi Sad

Član Gradskog veća za kulturu Grada Novog Sada Dalibor Rožić prisustvovao je ceremoniji dodele nagrada 17. Međunarodnog muzičkog festivala za decu “Školjkice u plavom” u Svečanoj sali Gradske kuće. Cilj ovog Festivala je izgradnja prijateljskih veza između dece iz različitih zemalja učesnica, njihove kulture, umetnosti i tradicije kroz savremeno muzičko stvaralaštvo za decu i mlade. Ove godine, Festival se održava u periodu od 7. do 11. novembra, u Svečanoj sali kompanije „NIS”.

Član Gradskog veća Dalibor Rožić je poželeo dobrodošlicu prisutnima i uputio čestitke nagrađenim učesnicima Festivala.

– Kada se u velikoj muzičkoj smotri spoje umetnost i tradicija različitih zemalja kroz savremeno stvaralaštvo, Novi Sad zablista šireći lepezu novih kulturnih izraza i načina kroz koje komuniciramo i učimo jedni od drugih. Želim vam da nastavite da se igrate, da sanjate i da nikada ne prestanete da se takmičitite sami sa sobom i da uvek, iznova, pomerate granice sopstvenih mogućnosti. Grad Novi Sad će nastaviti da vas podržava, kao mesto susreta i grad domaćin da slavi vaš talenat i afirmiše dečije stvaralaštvo – istakao je Rožić.

Foto: grad Novi Sad

Na festivalu „Školjkice u plavom” takmičilo se tridesetoro dece iz Mađarske, Bosne i Hercegovine, Rusije, Makedonije, Bugarske, Crne Gore, Ukrajine, Hrvatske, Švedske, Azerbejdžana, Letonije i zemlje domaćina, Srbije. Svim učesnicima dodeljene su zahvalnice, a proglašeni su i najbolji u tri starosne kategorije. Prema odluci mađunarodnog žirija, Teimur Garajev je osvojio Gran pri Festivala, a dve specijalne nagrade dodeljene su Maši Milovanović za intonaciju i Diani Ulikhanijan za scenski nastup.

Pored kulturnog, Grad prepoznaje i širi društveni značaj Festivala, koji od 2013. godine poprima humanitarni karakter, pa se u cilju promocije principa zdravog življenja i pomoći deci oboleloj od dijabetesa „Školjkice” održavaju pod imenom „Školjkice u plavom”, jer je plava boja dijabetesa u celom svetu.

Foto: grad Novi Sad

Organizator i producent Festivala je Udruženje za dečije umetničko stvaralaštvo „AŠAiANA” iz Novog Sada, a pored Grada Novog Sada, ovaj Festival je podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Ministarstva za turizam i omladinu Republike Srbije, kao i od dugogodišnjeg generalnog sponzora festivala – Naftne industrije Srbije. Od 2021. godine, u organizaciju Festivala se aktivno uključuje i Novosadski dečiji kulturni centar, kao jedna od najmlađih ustanova kulture Grada Novog Sada.

nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага