Foto: The Spruce Eats

Naučnici sa Univerziteta Pensilvanija na tragu su oralnoj terapiji koja će ubrzati zarastanje kostiju kod dijabetičara, stoji u studiji objavljenoj u časopisu Biomaterial.

“Preko 50 godina, insulin proizveden u kvascu ili bakterijama spašava milione života, ali mnogima nije dostupan”, objašnjava dr Henri Danieli, vođa studije.

Organizam dijabetičara ne proizvodi insulin u gušterači, pa je ključno uzimati ga kako se ne bi ugrozilo zdravlje. Međutim, on je skup u proizvodnji i nezahvalan za transport i skladištenje, a zahteva i sterilne injekcije kako bi ga osoba uzimala. Oralni protein bio bi odlično rešenje za sve one kojima je potreban, a po svemu sudeći naučnici su na dobrom putu da ga stvore- iz listova zelene salate.

Ubrizgaće određeni protein u biljne ćelije  nakon čega će biljke početi da proizvode taj gen u svojim listovima. Listovi salate će sušiti i pretvarati u prah i konačno stavljati u kapsule. Rok trajanja, dodaje dr Danieli, biće tri godine.

Zašto se koristi baš zelena salata za proizvodnju proteina? Doktor Danieli kaže da je ona idealna, jer je vrlo tanka, brzo se suši i niko nije alergičan na nju.  

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments