Nezaustavljiva želja za slatkišima često se može povezati sa potrebom da se “utešimo”, jer hrana sa visokim udelom šećera stimuliše otpuštanje “hormona sreće”, endorfina i dopamina. No, to ne znači da će vas gomila ugljenih hidrata dugotrajno usrećiti:
Nivo (pozitivne) energije koju nam slatkiši obezbeđuju brzo se troši i naglo opada, što izaziva novu želju za sličnom hranom, kako biste što pre povratili dobro raspoloženje. To nas vodi u krug koji najčešće vodi nakupljanju viška kilograma.
Srećom, postoji hrana koja može prekinuti taj krug žudnje za slatkišima – posegnete li za proteinima, to će doprineti boljoj ravnoteži nivoa šećera u krvi i smanjiti nagle skokove i pad energije, tako da se žudnja za šećerom i ugljenim hidratima ne bi trebala javljati. Dakle, jedite više mesa, ribe, orašastih plodova, semenki, avokada, hladnih ulja poput kokosovog, prirodnog jogurta, jaja i maslaca od semenki, savetuje nutricionistkinja Lili Suter.
Takođe, samo kašičica cimeta na dan oteraće vašu žudnju prema ugljenim hidratima. Uravnotežiće nivo šećera u krvi, a to će umanjiti “udar” insulina nakon jela, što vodi želji za hranom s ugljenim hidratima. Cimet dodajte malo u hranu ili u čaj, piše Daily Mail.
Osim toga, obezbedite organizmu dovoljno sna. Ako spavate premalo, telo će tokom dana tražiti dodatne kalorije kako bi osiguralo energiju. Studije su pokazale da kad smo neispavani pojedemo 300-400 kalorija više tokom dana.
najzena.alo.rs
Previše cimeta može da deluje kancerogeno. Takođe, poreklo cimeta (Šri Lanka ili neka druga zemlja) utiče na zdravstvene opasnosti i prednosti cimeta.
Molim vas, gde ste pronašli te informacije da previše cimeta može da bude kancerogensa tj. Koja je to količina koja se sme uzeti u toku dana?
Lično mislim da to nije tačan podatak, ja lično, preko 40 godina, uz kafu ili čaj, konzumiram po jednu kašičicu cimeta dnevno. Imam 69 godina.
Neproverene i netacne informacije. Cimet ni u kom slucaju nije kancerogen. Ne verujte sve sta procitate od neukih ljudi