Претрага
Претрага
Close this search box.

ŽENE DOLAZE SA ŠMINKOM U TERETANU! Koliko je to zapravo štetno za kožu?

Foto: elements.envato.com

Po pravilu u teretanu treba da dođemo čisti i pripremljeni za vežbanje. Nošenje sopstvenog peškira je obavezno. Međutim, kada su žene u pitanju, dešava se da u teretanu dođu sa šminkom. Koliko je to zapravo štetno pokazuju najnovija istraživanja?

Studija u časopisu “Journal of Cosmetic Dermatology” proučavala je kako šminkautiče na našu kožu i pore tokom vežbanja. U studiji su učestvovale 43 osobe koje su nosile šminku na nekim delovima lica, ali ne i na drugim. Otkriveno je da područja sa šminkom imaju više vlage od onih bez.

To ukazuje da šminka sprečava isparavanje vlage sa vaše kože. Nakon vežbanja, veličina pora se povećala u područjima bez šminke, ali ne toliko u područjima ispod nje. To bi moglo značiti da šminka blokira pore, prenosi Vales Online.

Foto: elements.envato.com

“Za zdravu kožu, najbolje je da vežbate sa uklonjenom šminkom”, rekao je Dongsun Park, koji je vodio istraživanje na Korejskom nacionalnom univerzitetu za obrazovanje.

Koža je takođe postala rastegljivija nakon vežbanja za one koji su nosili šminku u poređenju sa onima bez šminke. Grejs Dej, stručnjak za negu kože savetuje da ljudima da izbegavaju upotrebu teške šminke i predlaže da imaju sredstvo za čišćenje lica nakon vežbanja.

MONDO

 

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Jana
26.03.2024 19:02

Komentar: drrmatolog kaže maži puder i za alergije, i za teretanu, i za plažu. Neću slušati “stručnjaka”, slušaću dermatologa.

Povezane vesti