Naučnici su objavili da vegetarijansku ishranu “često prati manji unos hranjivih materija koje su povezane sa zdravljem kostiju i mišića” nakon što je njihova studija otkrila da vegetarijanke imaju 33 posto veći rizik od preloma kuka u poređenju sa ženama koje redovno jedu meso.
Studija, u kojoj je učestvovalo više od 26.000 žena u dobi od 35 do 69 godina iz cele Velike Britanije, procenila je rizik od preloma kuka kod vegetarijanki, onih koje jedu ribu, ali ne meso i onih koje povremeno jedu meso u poređenju s redovnim konzumentima.
Nakon otprilike 20 godina, naučnici su zabeležili 822 preloma kuka među ženama oko 3 posto uključenih u studiju, koja je objavljena u časopisu BMC Medicine.
Stručnjaci sa Univerziteta u Lidsu otkrili su da je povećani rizik od preloma kuka utvrđen samo kod vegetarijanki u poređenju sa ženama koje redovno konzumiraju meso.
-Naša studija naglašava potencijalnu zabrinutost u vezi s rizikom od preloma kuka kod vegetarijanki. Međutim, to nije upozorenje da ljudi napuste vegetarijansku ishranu – kao i kod svake ishrane, važno je razumeti lične okolnosti i koje su hranjive materije potrebne za uravnotežen i zdrav način života. Vegetarijanska ishrana često ima niži unos hranjivih materija koje su povezane sa zdravljem kostiju i mišića. Ovih vrsta hranjivih materija ima više u mesu i drugim životinjskim proizvodima nego u biljkama, poput proteina, kalcijuma i drugih mikronutrijenata. Nizak unos tih nutrijenata može dovesti do manje mineralne gustoće kostiju i mišićne mase, što vas može učiniti podložnim riziku preloma kuka-objašnjava glavni autor studije Džejms Vebster.
Naučnici su rekli da su potrebna dalja istraživanja kako bi se procenilo mogu li da se slični rezultati potvrditi i kod muškaraca.
nsuzivo.rs