Претрага
Претрага
Close this search box.

ŠKODA SLAVIA: Koncept roadster inspirisan prošlim vremenima

Foto: Škoda

Iz Škoda škole dizajna stiže nam sedmi po redu koncept, rad tridesetjednogodišnjeg polaznika ove poznate kuće. Nosi ime Slavia, a za svega par dana izazvao je veliko interesovanje javnosti.

Reč je o vozilu koje odaje počast počecima češkog brenda. Povodom 125 godina od osnivanja Škode, svetlost dana ugledala je Slavia, roadster koji nosi ime prvog bicikla konstruisanog od strane osnivača automobilskog giganta iz Češke.

https://www.instagram.com/p/CC8pzkQn0_4/?utm_source=ig_web_copy_link

Zapravo radi se o spider izvedbi modela Scala. Oštre linije karoserije nacrtane su u skladu sa aktuelnim trendovima industrije, dok je činjenica da se radio o automobilu bez krova dizajnerski omaž prošlim vremenima, kada su putevima krstarili prvi automobili.

Pod haubom se nalazi benzinski 1.5 TSI motor koji isporučuje 150 konjskih snaga, uparen sa sedmosepenim automatskim menjačem koji poseduje dvostruko kvačilo.

Slavia je u potpunosti studentski rad, nastao uz minimalnu intervenciju mentora i instruktora. Ona je rezultat kvalitetne obuke i vrhunske koju studenti dobijaju u ovoj školi dizajna.

Još jedna perjanica iz prošlosti Škode koristila je kao inspiracija za novi koncept. Model 1100 OHC nastao je 1957. godine kao trkački adut češkog proizvođača.

Foto: Škoda

Ovaj sortski dvosed bez krova karakterisala je izuzetno mala masa od svega 550 kilograma. Škoda je uspela da napravi veliku uštedu koristeći staklo-plastiku u izradi karoserije. Za srce automobila odabran je 1.1 litarski benzinski motor sa 92 konjske snage, što je indikativno iz samog naziva modela.

Autor: Stefan Koprivica

 

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Nikola
23.07.2020 02:21

E, svaka čast za tekst… za razliku od dosadne svakodnevnice..

Povezane vesti