Претрага
Претрага
Close this search box.

JEDNOSTAVNA PRAVILA ZA MANJE RAČUNE: Kako da uštedite električnu energiju u svakodnevnom životu

Smanjenje potrošnje električne energije može doprineti ne samo smanjenju računa za struju, već i očuvanju resursa i smanjenju negativnog uticaja na životnu sredinu.

Ministarstvo rudarstva i energetike i USAID kroz projekat „Bolja energija” daju vam savete kako da smanjite potrošnju i istovremeno uštedite na računima za struju.

Popust na struju ima više od miliona građana – evo kako i do 40 odsto manjeg računa

Projekat „Bolja energija”, koji u Srbiji realizuje USAID, promoviše svest o potrošnji energije i promeni ponašanja kako bi svi doprineli održivijem korišćenju resursa. Edukacija stanovništva i drugih subjekata se ostvaruje i kroz implementaciju projekata održivih modela za finansiranje energetske efikasnosti u Srbiji.

Evo nekoliko korisnih saveta za smanjenje potrošnje električne energije u domaćinstvu:

Prvo pravilo je da prilikom nabavke novih uređaja kupujete one sa energetskim oznakama koje označavaju nisku potrošnju energije.

KUHINjSKI APARATI

Kada je reč o potrošnji električne energije, značajna ušteda se može napraviti upravo u kuhinji. Zašto? Odgovor je jednostavan – tamo su najveći potrošači.

Prilikom kuvanja savetuje se da uradite sledeće:

* Prva stvar je da uskladite veličinu ringle (gorionika) i šerpe (posude) u kojoj spremate jelo. Kod šporeta na gas moguće je i podešavanje plamena koji bi trebalo da zagreva samo dno posude. Ukoliko plamen obuhvata i bočne ivice, to predstavlja čist gubitak energije.

* Poklopite posude u kojima spremate jela jer tako ubrzavate kuvanje, a samim tim i trošite manje energije i novca.

* Spremajte jela za više dana. Ređe uključivanje šporeta štedi struju jer ćete na jednoj već zagrejanoj ringli potrošiti manje vremena tokom pripreme jela, samim tim i energije.

Frižider

* Ukoliko nemate „no frost” ili slične frižidere, ove električne uređaje je potrebno s vremena na vreme otapati jer se skuplja led koji deluje kao izolator. Zbog toga je povećana potrošnja energije jer motor i kompresor moraju da rade duže da bi aparat dostigao željenu temperaturu.

Mašina za veš

* Veš-mašine koristite samo kada ima dovoljno veša da se bubanj napuni. Veš može da se pere i na nižim temperaturama (40-60 stepeni), sem kada je jako zaprljan pa je iskuvavanje neophodno.

Pranje na nižim temperaturama štedi novac, a odeća će duže trajati nego kada se iskuvava.

Isključite sijalice

*Gašenje sijalice je stvar navike koja može da donese velike uštede. Ukoliko sijalice rade više od četiri sata dnevno, poželjno je zameniti ih LED sijalicama ili neonskim lampama. One će sa znatno manjom potrošnjom dati istu količinu svetlosti i trajati znatno duže od običnih sijalica.

novosti.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti