FOTO: PIXABAY/PRINTSCREEN YOUTUBE
Tokom božićnih i novogodišnjih praznika mnogi će se radovati pucanju petardi ili vatrometu. Ovo donosi radost ljudima, ali je opasno i traumatično za kućne ljubimce.Životinje svake godine pretrpe traume, povrede ili uginu zbog jake buke petardi i vatrometa, što može dovesti do stanja šoka i kod njih izazvati ekstremni stres, a bolesni i osetljivi ljudi teško se nose sa tim.

Zato su Prijatelji životinja pozvali hrvatske gradove i opštine, ali i građane da se ugledaju na Čazmu i Rovinj i odbace vatromet za novogodišnje proslave kako bi zaštitili životinje, ljude i okolinu od negativnih posledica buke i zagađenja . Ti gradovi su, naime, odlučili da za doček Nove godine naprave laserski šou.

– Veliki broj kućnih ljubimaca pati od preteranog straha i anksioznosti usled glasnih zvukova kao što su vatromet, grmljavina, pucnji. Prema jednoj studiji, preko 67 procenata pasa pati od najmanje jednog oblika averzije prema buci, što često uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme i probleme u ponašanju ako se ne kontroliše.

Ako imate kućnog ljubimca koji se plaši buke, obratite se svom veterinaru. Svaki ljubimac je drugačiji i različito će reagovati na različitu terapiju – kaže za N1 veterinarka Lea Krezinger.

Veoma je važno započeti lečenje dovoljno rano

Objašnjava i kako to izgleda kada, na primer, pas ima napad panike. – Životinje koje imaju fobiju od buke kada naiđu na vatromet ili druge glasne zvukove doživljavaju stanje slično napadu panike kod ljudi, što može rezultirati destruktivnim ili paničnim ponašanjem. Često pokušavaju da pobegnu kroz zatvorene prozore ili vrata, ili se sakriju na neobična mesta. U panici mogu da unište nameštaj, zidove, vrata, prozore. U ekstremnim slučajevima dolazi do povreda prilikom pokušaja bekstva.

Foto: Pixabay

On naglašava da je u slučaju fobije kućnih ljubimaca veoma važno da se sa lečenjem počne dovoljno rano, pre nego što počne buka. Čak i najblaži simptomi, poput kukanja ili skrivanja tokom događaja, opravdavaju intervenciju“, ističe Krezinger.

Prvi koraci u smirivanju životinje

Da bi vaš ljubimac bio siguran, pre svega je veoma važno da ga ne ostavljate samog.

Ako sa svojim ljubimcem izlazite u šetnju, obavezno ga držite na povocu kako se ne bi uplašio buke i pobegao, a za šetnju pokušajte da izaberete što mirnije doba dana.

Ako ljubimac pokazuje znake straha, anksioznosti ili panike, neka odabere mesto u stanu ili kući gde će se sakriti. Najčešće je to mali prostor, toalet ili kupatilo, a vi mu pružate dodatnu pomoć tako što ćete tamo staviti ćebe ili jastuk i ostati u blizini.

Kod nekih pasa pomaže distrakcija kao što je igra, ali činjenica da ste mirni, ne paničite i nežno ih mazite svakako ih smiruje.

Ako vaš pas voli da se uvlači u kutije, naučite ga da uđe u boks prekriven ćebetom koji će prigušiti zvukove. Istovremeno, uverite se da može sam da uđe i izađe.

Takođe, iako to nije sasvim moguće, pokušajte da naučite psa da nosi sušare za uši.

Lekovi i druge terapije

Ukoliko svi ovi saveti ne urode plodom, obavezno se obratite veterinaru koji će vam dati savet o medicinskom preparatu koji možete dati svom ljubimcu.

Istovremeno, konsultacija sa stručnjakom je veoma važna zbog doziranja, bez obzira da li je terapija propisana ili ne.

Preporuka je da se lek da za prvu probu, pre bučnog događaja, i proveri kako doza utiče na životinju. Pošto su rasponi doza široki i lek utiče na svaki organizam drugačije.

Takođe, ne ostavljajte životinje same kod kuće nakon primene leka. Nemojte davati ove lekove u istim dozama kao za ljude, već uzmite recept od veterinara sa dozom koju je on propisao – naglašava Krezinger.

gorica.info

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Bux
07/01/2023 17:56

Nema tu šta , totalno zabraniti petarde. Nekom nije dosta bombardovanja i ratova.

Samoljubav
07/01/2023 18:48

Moj pas gurne svoju glavu medj kolena onda dobije lagano ceskanje po vratu uz miran ton. Cim krene da puca on pogledom trazi svoje “skloniste”. Budite tu za vase ljubimce. Moj se opustio do te mere da ne reaguje sem ako je nesto veoma blizu njega a nikog nema u blizini . Kakvi lekovi kakva cuda

Filke
07/01/2023 22:50

Znači petarde su majka!!! Ne mogu leti da zaspim od kerova…pa da i oni ne spavaju ! Hvala.