Današnja zgrada Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, poznatija kao “socijalno”, izgrađena je krajem 1950-ih godina. Na tom mestu bilo je neuređeno zemljište, na kome su se igrala deca iz okolnih ulica, a odmah pored nalazila se kuća u kojoj se jedno vreme nalazila kafana “Crveno Srce”

Gradnja zgrade “socijalnog” počela je 1957. godine, a završena je i useljena 1960. godine, tada je imala 7 spratova, a 2009. nadogradnjom je dobila još jedan sprat.

Dugo su se na mestu današnjeg “socijalnog” igrala deca, posebno ona iz romskih porodica koje su još neko vreme nakon izgradnje ove zgrade živele na adresi Masarikova 13.

U kući na Žitnom trgu se sve do sredine 1960-ih nalazila prodavnica kolonijalne robe “Crveno srce”, na tom mestu kasnije je otvorena kafana, koja je početkom 1980-ih dobila isto ime.

Najčešći gosti ove kafane bili su radnici oba socijalna, kolege su ih tada pravdale da su otišli na “kardiologiju”. Ovaj objekat srušen je leta 2007. godine.

Odmah pored nalazila se kuća porodice “Štrangar” u kojoj se u predratno vreme, i kratko posle rata nalazila kafana istog imena.

Danas su većinu ovih kuća zamenile nove ulice i stambeni blokovi, a tek po neki objekat koji još nije srušen, svedoči o nekadašnjim vremenima.

Autor: nsuzivo.rs
Izvor: Vladimir Vrgović, Novi Sad 1944-1969.

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments