Foto: Ilustracija

Skupština Grada Novog Sada proglasila je prvog počasnog građanina Novog Sad još pre 86 godina, a poslednjeg 2016. godine

Profesor dr. Žan Pjer Loc (2016)

Profesor Loc je više od 30 puta boravio u Novom Sadu, edukujući lekare, vršeći besplatne preglede i konsultacije s onkološkim pacijentima, ali i donirajući najsavremenije lekove i pomagala iz ove oblasti. Nosilac je i Ordena viteza Legije časti.

Naš stranac doktor Žan Pjer Loc; foto: YouTube

Doktor Efraim Zurof (2008)

Efraim Zurof je izraelski istoričar američkog porekla i lovac na naciste koji je odigrao ključnu ulogu u izvođenju optuženih nacističkih i fašističkih ratnih zločinaca pred suđenje. On je 22. januara 2009. dobio počasno državljanstvo Novog Sada u Srbiji, u znak zahvalnosti za razotkrivanje Šandora Kepira, koji je pomagao u organizaciji ubistva Jevreja u gradu tokom racije 1942. godine. Bio je kandidat za Nobelovu nagradu.

Doktor Zurof je pomogao je u razotkrivanju Šandora Kepira; foto: IMDb

Vladimir Putin (2008)

Odbornici Skupštine Grada Novog Sada odlučili su na sednici održanoj 25. januara 2008. godine da se predsedniku Rusije Vladimiru Putinu dodeli priznanje počasnog građanina.

Foto: Profimedia

Siniša Mihajlović (2006)

Bivši fudbaler, a sadašnji trener, Siniša Mihajlović postao je počasni građanin Novog Sada 2006. godine. Na sajtu Skupštine Grada navodi se da je Mihajlović dobio ovu počasnu nagradu “svojom humanošću i dobročinstvom nesebično pomaže deci i omladini koji odrastaju bez roditeljskog staranja, kao i deci koja su tokom ratova na ovim prostorima ostala bez roditelja.”

Fotо: EPA-EFE/ELISABETTA BARACCHI

Mikis Teodorakis (2004)

Grčki kompozitor, koji je preminuo prošle godine, a svetsku slavu je stekao radeći muziku za filmove poput “Grk Zorba” i “Serpiko”. Odlukom francuskog predsednika Fransoa Miterana, 1996. godine Teodorakis je dobio Orden Legije Časti Francuske Republike. Status počasnog građanina Novog Sada je znak važnosti maestru što je poklonio Srpskom narodnom pozorištu notni materijal i prava za izgradnju baleta „Grk Zorba”, koja je na sceni SNP-a, bez prekida, od 1994. godine, od 1994. godine, što je novosadska predstava za novu kulturu i početak baletskog događaja. se u toku bombardovanja 1999, zalagao za prestanak dejstava i posebno osuđivao napade na Novi Sad.

Foto: Hellas Posts English

Hanelore Lamhe (1999)

Lamhe je Nemica iz Dortmunda koja je finansijski pomagala i organizovala dostavu hrane, slatkiša, lekova, medicinskih aparata, sredstava za higijenu i odeće za decu Novog Sada tokom NATO bombardovanja 1999. godine. Takođe, nesebično je pomagala Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku, Školu za osnovno i srednje obrazovanje “Milan Petrović”, kao i druge gradske ustanove i institucije. Humanitarka je preminula u 78. godini, 2019. godine.

Foto: Radio 91.2

Alberto Salvato (1994)

-Proglašenjem za počasnog građanina, Grad Novi Sad izražava svoju zahvalnost i priznanje Albertu Salvatu za njegovo požrtvovanje i nesebično angažovanje na prikupljanju materijalne pomoći širom Italije za decu koja su ostala bez jednog ili oba roditelja, želeći da im podari makar deo ljubavi i sreće u detinjstvu, koje im je rat zauvek oduzeo- stoji na sajtu Grada Novog Sada.
Piter i Dajana Bekli (1993)
Norič je pobratimljen sa Novim Sadom, a Udruženje Norfolk i Norič Novi Sad je osnovano 1985. godine da podrži tu vezu. Volonteri humanitarne pomoći i osnivači Novosadskog udruženja Norfolk i Norič počasni su građani našeg grada od 1993. godine. Nažalost, Dajana je preminula u Srbiji od povrede glave pre pet godina. Tokom sukoba u Bosni od 1992. do 1995. godine, gospođa Bekli i njen suprug povezivali su se sa Crvenim krstom i vozili se širom Evrope kako bi isporučili medicinske i prehrambene zalihe hiljadama bosanskih, hrvatskih i srpskih izbeglica u Novom Sadu.
Piter i Dajana Bekli; foto: Triorca.eu

Monika Seleš (1993)

Monika Seleš je rođena Novosađanka, nekadašnja jugoslovenska i američka profesionalna teniserka. Proglašena je za počasnu građanku zbog doprinosa afirmaciji, popularizaciji i širenju saznanja o Jugoslaviji i Novom Sadu u inostranstvu.

Foto: Profimedia

Vjačeslav Klikov (1992)

Klikov je bio ruski vajar, koji je uradio spomenik svetog Sergija Radonješkog koji se nalazi u Dunavskom parku. Spomenik je otkriven 1993. godine. Vjačeslav Mihajlovič Klikov umro je u Moskvi 2006. godine. Sahranjen je u rodnom selu Marmiži.

Foto: www.kazaki.online

Josip Vidmar (1970)

Vidmar je bio kritičar, esejista, dramaturg, a bio je i profesor na Akademiji umetnosti u Ljubljani.

-Izražavajući želju građana Novog Sada, a u znak izuzetnog priznanja za dugogodišnje stvaralaštvo i naročite zasluge na polju književnosti i umetnosti, za izuzetnu aktivnost i učešće u javnom i političkom životu naše zemlje, a posebno za petnaestogodišnji rad i dragoceni doprinos izrastanju Sterijinog pozorja u nezamenljivu pokretačku snagu međusobnog kulturnog upoznavanja i približavanja naših naroda i narodnosti i širenja i učvršćivanja bratstva i jedinstva čime je dao neposredan doprinos kulturnom napretku i firmi Grada Novog Sada Opština Skupština Opštine Novi Sad, Skupština grada Novog Sada, Skupština grada Novog Sada- stoji na sajtu Grada.

Preminuo je 1992. godine.

Josip Vidmar; foto: SAZU

Nikola Tesla (1936)

Gradsko veće Novog Sada na svečanoj sednici, 10. jula 1936. godine, proglasilo je Nikolu Teslu za povremenog građanina, povodom 80. godine rođenja srpskog naučnika.

U pozdravnom govoru, predsednik Opštine Branko Ilić, između ostalog, istakao je: „Danas se završava 80 godina od rođenja Nikole Tesle, velikog sina našeg naroda, jednog od najvećih i istorijskih naučnika i samostalnih dana. Ova godina pripada Nikoli Tesli. Naš narod je širom cele Jugoslavije na dostojan način proslavio Teslinu 80-godišnjicu i sa zadovoljstvom ističem, da su sva tri naša plemena, i Srpsko i Hrvatsko i Slovenačko, odali u punoj meri na svetu slovenačko priznanje, ovog plemena. koji je nosi cele Jugoslavije i čitavog Slovenstva.”

Nikola Tesla / Foto: JACQUES BOYER / Roger Viollet / Profimedia

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments