mup.hr

Miodrag Žiža iz Novog Sada osumnjičen je da je ispred restorana Zlatna Medalja ukrao automobil Alfa Romeo italijanskim lovcima koji su bili u poseti Novom Sadu.  

Ovako bismo mogli početi vest sredinom te 1974. godine, kada je ulicama grada harao tada čuveni mangup Žiža.

Samo dve godine ranije Žiža je izašao iz zatvora u kom je bio od 1968. godine kada je zbog sličnih dela osuđen zajedno sa još nekoliko svojih pajtosa.

Sud u Beogradu osudio ih je te 1968. godine zbog više krivičnih dela. Pljačke stanova, turističkih agencija i zlatara i prevare bile su samo deo onog čime se ova grupa bavila. Poredili ih tada sa takozvanom Labatovom grupom koja je imala sličan modus izvršenja krivičnih dela. Kako je i sam rekao, Žiža je u kriminal zakoračio iz čiste obesti, iako je i pre ulaska u kriminal imao odlične uslove za život.

Zbog svih ovih činjenica suđenje je privuklo veliku medijsku pažnju. Pa tako Vladimir Vrgović u svojoj knjizi pominje tadašnji naslov iz Večernjih Novosti “Žiža opet na sceni”

No vratimo se na 1974. godinu, tada u naš grad stižu poznati italijanski lovci koji odlučuju da u restoranu “Zlatna medalja” na Novosadskom sajmu uživaju u domaćim gastronomskim  specijalitetima. No ubrzo će se njihov boravak pretvoriti u pakao i to baš zahvaljućući protagonisti ove naše priče.

Automobil Alfa Romeo vlasništvo lovaca iz Italije, privukao je tada pažnju ovom čuvenom novosadskom mangupu. Žiža je tada sa prijateljem Dušanom Matejaševom  obio automobil i iz njega ukrao radio-magentofon i veći broj muzičkih kaseta.

Pravi zaplet počinje kada je ovaj dvojac primetio da su ključevi Alfe ostavljeni u kontakt bravi i kada su odlučili da naprave “đir” po gradu. Oni su se automobilom odvezli do đačkog igrališta, a kada su pokušali da išupaju magnetofon, aktivirao se alarm koji su čuli milicioneri koji su se nalazili u blizini. Oni su napravili zasedu, sačekali “majstore” da se vrate po alat i tada su ih uhapsili.

Inače Žižin deda bio je poznati advokat i političar, a otac mu je u vreme njegovih nestašluka bio zaposlen kao diplomata van Jugoslavije.

Autor: Nikola Bilić

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments