(FOTO) AUTOEXPERT: Četvorka za čistu peticu! Saznajte sve o BMW M4…

       
Foto: Auto Expert

Kada se na tržištu pojavila generacija serije 3 pod oznakom F30, u gami BMW-a je došlo do izvesne promene koja je ovom proizvođaču omogućila još veću tržišnu prolaznost. Stvorena je serija 4 pod oznakom F32.

Odakle četvorka?

Po izlasku serije 3 F30, u gami ovog modela ostala je nedorečenost u vidu nedostatka coupe verzije koja je bila u redovnoj postavi generacije E90. Stvari, naravno, nisu ostale nerešene i nakon nešto više od 3 godine na pozornicu je postavljen model pod oznakom serije 4 i time su stavili do znanja da BMW ima ozbiljnije planove sa ovim modelom. Pored coupe verzije tu su bili i cabrio ali i verzija coupe-limuzine sa 5 vrata.

Motoritacija

Serija 4 se proizvodi kako u dizel, tako i u benzinskim verzijama i nudi veliki raspon snage različitim kupcima. Na našim prostorima je zbog cene registracije vozila najpopularnija verzija sa oznakom 20d koja razvija 184ks i odlikuje se nešto nižom potrošnjom od benzinaca sa istom oznakom modela. Ipak, tu su i modeli za ljubitelje benzinaca koji nose oznake “i” i u rasponu od 2L do 3L zapremine nude veliki raspon snage. Svakako, tu je najsnažnija verzija sa oznakom M4 koja iz trolitarskog turbo benzinca isporučuje 431ks i obezbeđuje osmeh na licu svakog ko se nađe za volanom ove zveri. Na tržištu se ovaj model pojavljuje pod oznakom (F82) čime Bavarci žele da ga jasno izdvoje iz ponude kao poseban element ponude. Za one sa trkačkim apetitima tu je i verzija sa bedžom “Competition” koja naglašava sportske ambicije, a snaga je podignuta na 450ks.

Ispunjena očekivanja…

Ovaj model BMW-a je uspeo da postigne upravo ono što su u Minhenu hteli, a to je da ponude tržištu pravu sportsku mašinu koja će BMW-u vratiti staru slavu vozila koja pruža svojim vlasnicima mnogo više od prevoza sa A do B tačke. M4 beleži odlične prodajne uspehe, a i posle 6 godina od pojavljivanja na nemilosrdnom tržištu sportskih automobila oduševljava javnost i obožavaoce automobilizma.

Autor: Auto Expert/Milan Inđić

Komentari: