Kada je na tržište došao kao model još davnih 70ih godina proteklog veka, uneo je jedan novi element u automobiliznu Evrope. Komfor i biznis klasa po pristupačnijoj ceni ubrzo su postali recept za uspeh na tržištu. Danas posle više od 40 godina Passat i dalje osvaja tržište Evrope, ali i sveta, a sebe je pozicionirao u jednom višem segmentu gde nudi komfor, savremene tehnologije i zavidne performanse za standarde svoje klase.

Osveženje dizajna

Iako se radi o facelift verziji ovde ne pričamo o radikalnim promenama u dizajnu. Tu su blago zakošenije linije prednjeg dela automobila što se može primetiti na svetlosnim grupama i odbojnicima. Kako prednje tako i zadnje svetlosne grupe su opremljene najsavremenijom LED tehnologijom pa od sada i Passat ima onaj čuveni, elegantan način rada pokazivača pravca u vidu punjenja svetlosne linije. Unutrašnjost kao po običaju obiluje kvalitetnim materijalima među kojima dominiraju koža i aluminijum. Na centralnoj konzoli dominira ekran visoke rezolucije preko kojeg se pružaju sve informacije o automobilu i sve smernice sa navigacionog sistema. Tu su i prelepe felne koja konkretni model sa kojim smo se bliže upoznali, pretvara u elegantnu limuzinu i pružajući joj jedan premium izgled.

Motorizacija

Kao najinteresantniji za naše tržište tu je 1.6 TDI sa 120ks kao i 2.0 TDI agregat koji razvija 150ks, 190ks i 239ks. Naravno tu su turbo benzinci koji pružaju 150ks, 190ks i 272ks i nose oznaku TSI i mogu se naći sa zapreminama od 1.5L i 2.0L. Ponuda se na tome ne završava pa je tu i Plug-in hybrid koji oslobađa ukupno 218ks.

Vožnja

Zvučna izolacija je na vrhunskom nivou pa ćete se osećati vrlo ušuškano i mirno dok krstarite nekim otvorenim putem gde se Passat oseća kao svoj na svom. Naravno, ni gradska sredina mu neće predstavljati problem jer je automobil opremljen sa savremenim sistemima automatskog parkiranja i parking senzorima koji pružaju odlične informacije. Preglednost je solidna ali za vožnju u nazad će senzori dobro doći jer je vidljivost iz kabine slabija, u tom pogledu.

 

Utisak

Passat je kao i do sada ispunio sva očekivanja koja imamo prema ovom predstavniku biznis klase. Komfor i tehnologije su i ovog puta pruženi pa će svako ko se nađe u ovom automobilu komforno prevesti uživajući kako na prednjem tako i na zadnjem sedištu. Ponuda motora je standardna, dobra i proverena. Vaš @autoexpertmagazine vam daje preporuku za odabir ovog modela dodeljujući mu visoku ocenu od 4.5 od mogućih 5 na našoj skali.

Autor: Auto Expert/Milan Inđić

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments