Foto: World Travel Guide
Omiljena letnja destinacija gde su sunčani dani gotovo zagarantovani a more tirkizno, ostrvska zemlja burne prošlosti, ali i komplikovane sadašnjosti, Kipar, nalazi se na raskrsnici tri kontinenta – Evrope, Azije i Afrike čemu delimično duguje svoju posebnost.

Zbog svog strateškog položaja na njega su uticale najrazličitije civilizacije, te je prvobitno bio okupiran od strane drevnih Asiraca, zatim Persijanaca, te Helena i Rimljana, pa pod vlašću Vizantije i Mletaka, da bi ga od Osmanlija 1878. godine preuzeli Britanci.

Od njih je oslobođen 1960, kada je postao nezavisna država. Naredna politička bura desila se 1974. kada je Turska vojno intervenisala i okupirala severni deo ostrva, kada počinje period podeljenosti, dok “granicu” čuva UN mirovna misija.

Foto: eTurboNews
Ostrvo je danas podeljeno na grčki (60% teritorije) i turski (40% teritorije) deo. Zvuči komplikovano, međutim, turisti ovu granicu mogu preći kroz kontrolne punktove bez problema, a prvi utisak je da se radi ne samo o dve razgraničene teritorije, već o dva različita sveta.

Kipar je idealna lokacija za ljubitelje kristalno čistog mora, ali i istorije i kulture, budući da vrvi arheološkim nalazištima, crkvama, manastirima, tvrđavama i drugim znamenitostima.

Neki od najznačajnijih istorijskih spomenika uključuju arheološko nalazište Kourion, tvrđavu Larnaka, ruševine drevnog grada Salamina.

Kad su u pitanju plaže, za titulu omiljene u trci su Fig Tree Bay, Nissi Beach i Mackenzie Beach – sve idealne za kupanje, sunčanje i uživanje u vodenim sportovima. Plaža “Fig Tree Bay”, u prevodu “Zaliv smokvinog drveta” ime je dobila po – smokvama koje se mogu videti uz put.

Duga je oko 500 metara, voljena je među posetiocima svih uzrasta i idealna za sportove na vodi. More je kao i na većini drugih kiparskih plaža i ovde kristalno čisto, pesak zlatan i mek, a tu je i ostrvce do kog se može doplivati i koje dodaje na fotogeničnosti plaže.

Kipar je malo ostrvo ali poseduje izuzetnu raznovrsnost. Na samo nekoliko kilometara odavde pejzaž se dramatično menja te se mogu pronaći brojne manje plaže obrubljene stenama.

Foto: Pexels

Zemlja je poznata i po odličnoj hrani, a tradicionalna kuhinja se odlikuje bogatim ukusima. Najpoznatija jela su meze (male porcije različitih specijaliteta), kleftiko (jagnjeći ili ovčiji specijalitet pripremljen u rerni), i haloumi (sir od ovčijeg i kozjeg mleka).

Teško je parirati kiparskim plažama, te su gradovi na ostru često (nepravedno) zanemareni. Jedan od njih je i sama prestonica – Nikozija (ili Lefkozija, kako je zvanično poznata), koja se nalazi na granici između grčkog i turskog dela ostrva i kulturno je srce Kipra.
Nikozija je fascinantna mešavina živopisnog uličnog života, suprotstavljenih podela i bogate istorije čuvane među gradskim zidinama interesantnog oblika, i u isto vreme poslednja podeljena prestonica na svetu. Restorane, kafiće i druge lokacije na kojima se odvija nezaboravni noćni život nemoguće je popisati.

Foto: Unsplash/datingjungle

Kipar ima i jedinstvenu floru i faunu, kao što su endemske vrste biljaka i životinja, uključujući ptice i zmije koje se mogu naći samo na ovom ostrvu.

Kipar je takođe poznat po proizvodnji kvalitetnih vina i maslinovog ulja. Bogata istorija proizvodnje vina traje već više od 5000 godina, a turistima su na raspolaganju 41 vinarija kao i sedam poznatih ruta vina koje mogu pratiti kako bi iskusili ne samo sa ukusna kiparska vina već i gostoljubivost lokalnog stanovništva.

gradskeinfo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments