Savršena za sve svečane prilike, pravićete stalno.
Potrebno je:
- 1 litar vode
- veza zeleni ili 3 šargarepe, 2 peršuna i koren paštrnaka
- 1 veći praziluk
- 20 g bamije
- 400 g telećeg mesa isečenog na kockice
- 400 g pilećeg mesa isečenog na kockice
- 3 listića lovora
- 1 kašika brašna
- malo vode i jogurta
- so, biber
- 100 ml pavlake
- 1 jaje
- muskatni oraščić
- 2 veze peršunovog lišća
- limunov sok
Priprema:
Šargarepu, peršun, praziluk i paškanat očistite pa isecite na krupnije kocku. U veću šerpu nalijte litar vode, pa dodajte povrće, meso isečeno na kocke i lovor. Kuvajte dva do tri sata na tihoj vatri. Zrna bamije spustite u rešetku pa je položite u čorbu da se zrna skuvaju. Zatim ih procedite i ostavite sa strane. Dolivajte vodu po potrebi, pa procedite čorbu a povrće izblendajte u blenderu. Zasebno sjedinite jogurt, jaje, so, biber i brašno. Umutite dobro da ne bude grudvica. Potom vratite blendano povrće u lonac sa čorbom, kao i skuvano meso. Umešajte sos od brašna i jogurta pa lagano promešajte dok se ne zgusne. Umešajte bamiju, pavlaku i malo rendanog muskatnog oraha. Pospite obilno čorbu seckanim peršunom pa sipajte limunov sok.
trpeza.alo.rs