Komunalna policija u Novom Sadu postoji od 2010. godine, a od tada su se po gradu pojavile prve zagasisto zelene uniforme i automobili Polo i Škoda sa zelenim natpisom “Komunalna policija”. Međutim komunalna policija u Novom Sadu postojala je i pre 33 godine.

Plave uniforme zavodile komunalni red

Tog 15. decembra 1988. godine odlukom grada osnovana je tadašnja komunalna policija. Ova služba imala je tamno plave uniforme, a postava je bila mešovita, pa su se u prvom sastavu našle i tri dame.

Odlukom je propisano da ova služba treba da brine da grad i okolina budu uredni, ali i da treba da zaštite komunalne objekte na teritoriji grada. Bili su pod okriljem Gradskog sekretarijata za inspekcijske poslove, odnsono pod upravom za zaštitu komunlanog reda. Na samom početku bilo je 20 komunalaca koji su radili u dve smene, a vrlo brzo broj je porastao na 54.

Fotoaparat, toki-voki i pištolj?

Plan je bio da komunalni policajci nose fotoaparate, toki-voki, ali i pištolje koje bi trebalo da koriste samo kada im je život ugrožen. Iz tadašnjeg gradskog supa im je poručeno da slobodno mogu da zaborave na tu ideju, i da ne mogu da nose pištolje.

Nekoliko dana po osnivanju “pršte” prve kazne, a prekršaji su pisani za bacanje hartije na pod, pranje vozila ili cepanje drva na ulici, kao i za uniptavanje drvoreda i fasada, ali i puštanje životinja na travnjake. Kažnjavalo se i parkiranje na zelenoj površini.

Stalne selidbe, promena ovlašćenja pa konačno gašenje službe

Prva adresa bila im je Radnička 20, a zatim Radnička 32. U toku 1990. godine na kratko se sele u Njegoševu 5, a na kraju u zgradu u Rumenačkoj ulici.

Zbog zakonskih začkoljica, služba nije bila dugog veka, 1989. godine, služba menja ime u komunalni redari i smanjuju im se ovlašćenja i uzimaju uniforme. Tokom prvih 1992. i 1993. služba se polako gasila.

Komulana policija ponovo je osnovana 2010. godine i nalazi se u ulici Dimitrija Tucovića, pripadnici nose zagasito zelene uniforme. Prošle godine promenili su ime u komunalna milicija.

nsuzivo.rs

 

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Mile
01/11/2021 14:03

Stara dobra vremena… Trebalo bi i ove tako lagaano…

Mile
01/11/2021 16:47

i sad isto rade ovi što nisu uspeli da upišu policijsku školu pa su sad kao komunalni policajci “opasniji” od pravih policajaca 😉