Novosadska liga

U subotu je zvanično spuštena zavesa za sezonu 2021/2022 u Novosadskoj ligi.

Nakon odigranih svih trideset kola, poznat nam je prvak kao i drugoplasirana ekipa koja ide u baraž dok po pitanju ”ispadanja” i opstanka u ligi još uvek pitanje nije rešeno. Osvajač lige je ekipa Slavije koja je prva prošla kroz cilj i sa 82 osvojena boda završila ubedljivo na prvom mestu. Drugo mesto pripalo je ekipi Šajkaša 1908 iz Kovilja. Oni su u poslednjem kolu savladali direktnog konkurenta Tatru iz Kisača i kao drugi na tabeli se plasirali u baraž za popunu Vojođanske lige jug. Protivnik u baražu im je ekipa Železničara iz Inđije.

Iako je sve jasno po pitanju vrha tabele, situacija je nešto komplikovanija na dnu tabele. Jedino što se sa sigurnošću može reći to je da je Borac sa Klise kao poslednjeplasirana ekipa na tabeli sigurno ”otpao”. Oni su u direktnom duelu poraženi od Omladinca iz Stepanovićeva koji je pobedom izborio opstanak, a Borac poslao u Gradsku ligu Novi Sad. Pravilnik o fudbalskim takmičenjima i Propozicijama Novosadske lige nalaže da jedan klub mora da ispadne.

Veći deo prolećnog dela prvenstva spekulisalo se da će najmanje dve ekipe a najviše tri ”ispasti” iz Novosadske lige. Iako je prvenstvo završeno tačan broj ekipa još uvek se sa sigurnošću ne zna.

Rezultati i pogled na tabelu nakon odigranih svih 30. kola Novosadske lige i detaljnije informacije:

Bačka 1923 2:1 Petrovaradin
Šajkaš 1908 3:1 Tatra
Borac 0:2 Omladinac
Fr. partizan 3:3 OFK Jugović
OFK Futog 3:3 ŽSK
Jedinstvo 3:3 Crvena Zvezda
Fruškogorac 2:4 OFK Slavija
Dinamo 0:0 TSK

novosadska liga kraj
Tabela na kraju takmičarske 2021/2022

U sluačaju da dve ekipe budu ispadale u niži rang, druga ekipa pored Borca biće Jedinstvo iz Gospođinaca. Jedinstvo iz Gospođinaca nalazi se na poziciji broj 15. sa osvojenih 27 bodova, i u tom slučaju nedoumice nikakve nema. Nedoumice se javljaju ako u nekom slučaju budu ispadale tri ekipe, jer čak tri ekipe imaju isti broj bodova. To su ŽSK iz Žablja, Omladinac iz Stepanovićeva i OFK Futog iz Futoga. U tom slučaju primenjuje se dodatna (pomoćna) tabela sačinjena od rezultata međusobnih susreta tih klubova koji imaju isti broj bodova

Dakle, ako iz Novosadske lige budu ispadale tri ekipe, važiće dodatna tabela sa međusobnim susretima ”Omladinca”, ”ŽSK”-a i ”Futoga”, koji na tabeli imaju po trideset bodova. Na toj tabeli ”OFK Futog” ima sedam bodova, ”Omladinac” ima šest bodova, dok ”ŽSK” ima samo četiri boda, što znači da ukoliko iz lige budu ispadale tri ekipe, ”ŽSK” će se kao treća ekipa plasirati u niži rang.

Od čega zavisi koliko ekipa će ispasti? Broj ekipa koje će ispasti iz Novosadske lige zavisi od dva faktora:

  • od ishoda baraža za poponu Vojvođanske lige Jug ( igraju ”Šajkaš 1908” iz Kovija i ”Železničar” iz Inđije)
  • od toga da li će do spajanja (fuzije) staropazovačkih klubova ”Jedinstva” i ”Feniksa 1995” i/ili spajanja (fuzije) novosadskih klubova ”Proleter” i RFK ”Novi Sad 1921”.

Ukoliko zbog pomenutih fuzija u ligi iznad ostanu ”Indeks” i ”Cement” , a naš drugoplasirani ”Šajkaš 1908” pobedi u baražu i pređe u viši rang, iz Novosadske lige će ispasti samo poslednjeplasirani klub, a iz Gradske lige u Novosadsku će preći i trećeplasirani klub kako bi Novosadska liga brojala 16. klubova.

nsuživo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments