Žeželjev most izgrađen od prednapregnutog betona po projektu čuvenog Branka Žeželja, bio je malo je reći svetsko čudo svog doba, ponos Jugoslavije i inženjerski projekat koji će promeniti način gradnje mostova.

Novi Sad ima lošu sreću da zbog strateškog položaja zbog kog i jeste nastao, ipak trpi i loše strane toga. Pa tako od kad je osnovan, premda je mlad, izgubio je mnoge mostove. Da li zbog toga što je prošlo samo 22 godine od agresorkih napada NATO pakta na našu zemlju, ova poslednja tri srušena mosta, nekako su pala najteže Novosađanima. Loša prvoaprilska šala te godine u režiji “svetskih policajaca”, prvi je stradao Varadinski most, a sa njim nažalost i mladi Oleg Nasov koji je krenuo na posao u rafineriju, koja je i sama bila meta zločinačkih napada.

NOVI SAD 16.07.1999.
ČAMCIMA PREKO DUNAVA ,KARTA PET DINARA
FOTO:DARKO DOZET/TANJUG

Samo tri dana kasnije uz škripu metala u veliki i mračan Dunav palo je i arhitektosnko čedo i čudo akademika Nikole Hajdina, most koji je paradoksalno, nosio ime slobode, koje tih godina teško da je bilo u Jugoslaviji. Onda dan kasnije u 22:20 na meti metalnih ptica našao se i herojski Žeželj, ali kao što veliki Njegoš reče “Tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi ga, al zube polomi”. Baš taj orah je za NATO avijaciju bio ovaj most, moćne bombe napravile su samo malu rupu, a most je nastavio da funkcioniše, Novosađani kao da nisu bili svesni opasnosti, svaki dan su prelazili na drugu stranu reke.

FOTO TANJUG/DARKO DOZET

Most slobode bio je i svedok filmskog spašavanja ljudi koji su se na njemu našli, a sve u izvedno čuvenog Velje alasa. To veče preplašeni dečak Kristijam Lotrean nije po cenu života hteo da ode bez svog bicikla.

Prošlo je 16 dana, ali bilo je to zatišje pred buru, bombe su opet pale u rano jutro na heroja, ali on se nije dao. Nije mnogo prošlo već sutradan u 15 časova i 10 minuta, dok se narod šetao šorom, pale su nove bombe na most. Tada nastaje snimak koji je obišao svet. Bombe padaju na most, eksplozija, prašina i potres, ali heroj ostaje. Sve je to kamerom zabeležio naš kolega sa tadašnje Televizije Novi Sad, koji je sasvim slučajno snimao kadrove za vremensku prognozu ne sluteći da će napraviti snimak koji će mu obeležiti karijeru.

Bombe padaju na most, eksplozija, prašina i potres, ali heroj ostaje

Dva dana kasnije, tačno mesec dana od kada je počela agresija na Jugoslaviju u 3 časa i 15 minuta na heroja pada još jedna bomba, izmrcvaren je, ali još se drži. Nažalost nepunih 48 sati kasnije, više nije mogao  da podnese iživljavanje NATO agresora, pao je i kao svaki heroj otišao u udžbenike istorije kao simbol otpora jednog malog naroda koji se bori protiv velikih sila. Manje više tako je herojska Srbija uvek i pobeđivala one koji su mislili da su veliki. Premda se po gradskim kuloarima i kafanama provlači teorija kako je naša vojska srušila most, mi ćemo se ipak držati zvanične verzije istorije.

Žeželjev most; foto: Darko Dozet

Nažalost nepunih 48 sati kasnije, više nije mogao  da podnese iživljavanje NATO agresora, pao je i kao svaki heroj otišao u udžbenike istorije kao simbol otpora jednog malog naroda koji se bori protiv velikih sila.

Novi most kao spomenik heroju

Novi most po projektu poznatog arhitekte Aleksandra Bojovića uzdiže se sada na mestu bivšeg mosta, iako velelepan, čvrst i moderan mnogi i dalje žale za palim herojem, ispod koga su se možda kao u stihovima Balaševića prvi put poljubili.

Foto: Nemanja Marić, Vojvodina skyview

78 dana pakla odnelo je mnoge heroje i nevine žrtve, nećemo vam oprostiti niti zaboraviti, a posebno ne decu!

Nikola Bilić

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Željko
27/04/2021 07:57

Treba u znak sećanja zatvoriti plovnost Dunavom, da i oni agresori pomisle

Loco91
27/04/2021 08:51

Niti je kafanska prica, niti teorija. Mi smo minirali i srusili most kako bi prestali vise da ga gadjaju, sto zbog detonacija koje su smetale obliznjim zgradama.

Budzet
27/04/2021 09:10

Čisto radi istinitosti on je gađan i 21.4 negde oko 15h, i raketa AGM 130 je srušena u ataru streljane, čisto da ne bi zaboravili Zaslužne Borce jer čisto da se zna tek sada 22 godine kasnije smo dobili te statuse, ali to i ništa više.