Foto: Mojnovisad.com

Na današnji dan pre tačno 47 godina, odnosno 26. aprila 1974. godine, održana je konstitutivna sednica tadašnje Opštinske skupštine na kojoj je čuveni Jovan Dejanović izabran za prvog čoveka grada. Period dok je on bio na čelu Novog Sada, mnogi smatraju zlatnim periodom u razvoju vojvođanske prestonice. 

Dužnost mu je odmah nakon sednice predao njegov prethodnik Milan Čanak, koji je na ovo mesto izabran 15.novembra 1973. godine. Na istoj sednici bira se i predsednik Izvršnog odbora, a ta funkcija dodeljuje se ekonomisiti, profesoru doktoru Tihomiru Šuvakovu, dok su za potpredsednike izabrani Mihalj Čipe i Branka Lazić.

21. aprila 1978. godine, Jovan Dejanović dobija i drugi mandat na mestu prvog čoveka grada. Ta vest je tada ostala u senci informacije da je na smrt osuđen Dimitrije Gavrilović Gavra, njegovi saučesnici osuđeni su na ukupno 72 godine robije. Gavra se teretio za ubistvo pripadnika narodne milicije.

26. aprila 1982. godine, na isti datum kada je i došao na čelo grada osam godina ranije,  on predaje mandat svom nasledniku Zdravku Mutinu. Čuveni Jova odlazi na novu funkciju u predsedništvo Savezne konferencije SSRNJ.

Jovan Dejanović rođen je 15. jula 1927. godine u mestu Velebit, posle oslobođenja 1945. godine došao je u Novi Sad i tamo 2 godine kasnije završava Industrijsko-zanatsku školu, a položio i kalfenski ispit za automehaničara. U Zadru završava školu rezervnih oficira, a u Novom Sadu Političku školu i Srednju fiskulturnu školu, da bi kasnije, uz rad, diplomirao na Višoj školi za organizaciju rada. Za vreme njegovog mandata sagrađeni su SPENS, zgrada SNP-a, Most slobode, nekoliko škola i obdaništa i Domova zdravlja, ukinut je saobraćaj u centru grada i podignuta su mnoga stambena naselja.

Nosiilac je Zlatne plakete SNP i Zlatne medalje Jovan Đorćević, kao i francuske Legije časti zbog doprinosa unanređenju jugoslovensko-francuskih odnosa. Dobitnik je i Oktobarske nagrade Novog Sada 1984. godine, Preminuo je 2. juna. 2019. godine u svom Novom Sadu.

19. oktobra 2019. godine, jedna ulica u nasleju Jugovićvo, koje je namenjeno za pripadnike službi bezbednosti ponela je ime Jovana Dejanovića.

Nikola Bilić

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments