Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Na sredini Dunavske ulice, na uglu ulice koja vodi prema Ribljoj pijaci, u periodu od 1900. do 1925. godine, punim kapacictetom, radio je hotel “Fabry”. Velelepno zdanje prvenstveno je bilo hotel domišljatog novosadskog trgovca Petera Fabrija.

Izgrađen na samom početku XX veka, 1900. godine, u vreme kada je Novi Sad postao trgovinski i kulturni centar, a Peter je uvideo da je izgradnja hotela na ovoj lokaciji vrlo dobra investicija.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Hotel pored parka

Nedugo nakon završetka gradnje, hotel je sa ponudom soba, restoranom i kafanom postao vrlo popularan među Novosađanima i posetiocima grada. Vremenom, postao je i stecište srpskih radikala, pored hotela “Grand” koji se nalazio na današnjem stecištu Doma vojske Srbije, na keju.

Hotel Fabri pretvoren u vojni objekat

Hotel “Fabry” 1925. godine preuzima vojska kraljevine Jugoslavije. Ruše se šupe, magacini i štale hotela kako bi se sazidala vojna komanda. Tada, ovaj popularni hotel postaje deo vojnog kompleksa. Vojska i dalje boravi u ovim zgradama, jer je tu smeštena komada garnizona vojske Srbije.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Vidoje
16/10/2022 02:33

Kako napreduje plan da grad pokloni vojsci zemljiste na majevici za sve vojne objekte u nsu koji se raspadaju i mogu biti bolje iskorisceni?