Foto: I love Novi Sad

Dafina Natošević, osim male ulice na Sajlovu u Novom Sadu, nema niti jedno drugo spomen obeležje. A mnogo je uradila za ovaj grad. 

Ova znamenita Novosađanka rođena je u advokatskoj porodici 1830. godine. Njen otac, Grigorije Jovšić je jedno vreme bio i gradonačelnik Novog Sada. Ali, Nanin (kako su je znali tadašnji Novosađani) uticaj došao je do izražaja kada se udala za Đorđa Natoševića, lekara.

Tako Nana počinje da okuplja žene, bez obzira na njihove godine, nacionalnost, u jednu od prvih organizacija za žene u Novom Sadu, davne 1867. godine. Crvenog krsta u našem gradu ne bi bilo, da nije postojala inicijativa upravo ove znamenite i pažnje vredne Novosađanke. Filijala organizacije dolazi u Novi Sad 1875. godine.

Takođe, Dafina je pomagala za vreme Srpsko-turskog rata ranjenima i onima kojima je bila potrebna novčana pomoć. Kao veliki filantrop, pomagala je i kada su velike poplave zadesile Segedin 1879. godine i povređenima u požaru u Sarajevu iste godine, kada je bez domova i imovine ostalo 407 porodica.

Jednom rečju, Dafina je bila heroina Novog Sada.

Autor: Ivona Karan

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments