Foto: gradnja.rs
Na Podbari, između ulica Save Vukovića i Zemljane ćuprije, smeštena je jedna od najstarijih, ali i najuža ulica širine jedva dva i po metra – Lađarska. 

Naziv je dobila po tome što su u njoj živeli lađari, zaposleni na pontonskom mostu i skelama kojima su tada bile povezane dve obale Dunava.

Krivudave ulice, tipične za Podbaru i Almaški kraj, nastale su prilagođavanjem gradnje prirodnim nasipima koji nisu plavljeni čak ni pri visokom vodostaju, ali su, u suštini, predstavljale tipičnu arhitekturu Balkana u 17. i 18. veku.

Ceo Novi Sad je imao takav izgled sve do bombardovanja 1849. godine, kada je nakon obnove počeo da poprima izgled centralnoevropskog grada.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Lena
26/09/2022 11:44

Poput onih oko Mediterana, u Italiji ima i nekih koje su široke manje od metar. Slatko i intimno. Kad se još i prozori kuća “gađaju”, možete da popijete kafu sa komšijama, a da svako sedi u svojoj kući. Zanimljivo skroz. Nisam znala da tako nešto imamo i u Novome Sadu. 🙂
Malo sam istraživala po Italiji, jer imam nameru da jednog dana spakujem stvari, pozovem medjunarodne selidbe Pro move i preselim se tamo. Videćemo šta će biti…
Ali ovakve uličice su mi skroz slatke.