Претрага
Претрага
Close this search box.

PLJAČKA KOJA JE FRAPIRALA JUGOSLAVIJU Ko je bio Crni Gavra iz Novog Sada i zbog čega je postao poznat javnosti (FOTO)

Foto: youtube/screenshot

Međutim, u žižu javnost Gavra dospeva sa svoje 33 godine, i to ne zbog svoje mašine, već zločina. Tada počinje da puni novinske stupce

Dimitrije Gavrilović, zvani Gavra, rođen je 1945. godine. Živeo je u porodičnoj kući u Almaškom kraju i bio je iz dobro situirane porodice. Završio je Mašinsku školu, a po prirodi je bio izrazito bistar i dosetljiv, ali i nestašan. Gavra je u jednom periodu svog života služio i kaznu na Golom otoku. Na odsluženju izmislio je mašinu za usitnjavanje kamena.

Međutim, u žižu javnost Gavra dospeva sa svoje 33 godine, i to ne zbog svoje mašine, već zločina. Tada počinje da puni novinske stupce.

Slučaj Crni Gavra

Naime, Dimitrije i njegov prijatelj pokušali su da opljačkaju trafiku u Novom Sadu, a svedok je bila jedna žena koja je sve to posmatrala sa balkona, te pozvala miliciju. Ubrzo su na mesto došla dvojica policajaca koji su pokušali da otvore trafiku. Međutim bila je zatvorena, sa druge strane Gavra se pritajio. Žena je i dalje vikala “Tu je, tu je”, a kada je to čuo Gavra iskočio je iz trafike.

Stražari su dežurali 24 časa pored njega

Tada su se stvari iskomplikovale i došlo je do pucanja. Opsežna istraga odvijala se preko tri meseca, a tragovi nisu vodili nikud. Nakon toga Gavrliović je sproveden u zgradu tadašnjeg SUP-a na saslušanje.

U prvom razgovoru inspektor ga je pitao “Pa, Gavriloviću hajde da čujem kako je bilo”. On istog momenta skače sa stolice i vezan se baca kroz zatvorene prozore. Prvo telom udara u sims, a onda uz zvuk lomljave stakla pada na travu ispred zgrade. Pao je tačno ispred inspektorke Savete Bojić Seke. Seka ga je uhvatila za kragnu i povikala u pomoć.

Ubrzo su se oko njega stvorili i ostali policajci, odveden je u bolnicu gde je konstatovano da je polomio lopaticu. U bolnici je pretio bekstvom, pa su ga zato 24 časa čuvali inspektori.

Stavljen u okove

Nakon izlaska iz bolnice, ostavljen je u ćeliji. Tada je bilo dozvoljeno pušenje u ćeliji. Gavra je danima tajno sakupljao fosfor sa šibica i napravio je improvizovanu bombu. Kada je stražar došao, Gavra je bacio na njega bombu i pokušao da pobegne. Na trećim vratima, a pri samom izlasku, Gavra je naišao na blindirana vrata. Uhvaćen je i stavljen u okove, a stražari su dežurali 24 časa pored njega.

Foto: screenshot/youtube

Gavrilović je optužen na smrt zbog ubistva dva milicajca Dušana Popovića i Ćetka Mijatovića. Kao saučesnika za ubistvo Dimitrije je naveo Pavla Savina, koji je bio po zanimanju taksista a njegov dugogodišnji prijatelj. Smrtna kazna, streljanje, Dimitriju je izrečena 20. aprila. Streljan je na Kamenolomu, a ni dan danas se nije saznalo gde počiva. Po tadašnjem zakonu porodici se nakon dvadeset godina govorilo gde je sahranjen osuđenik koji je streljan. Međutim postojale su razne spekulacije o tome da je sahranjen u Beočinu kod fabrike cementa, a neke priče kažu i pored groblja.

Iza sebe je ostavio ženu i porodicu, ali i mnoge nerazjašnjene pljačke u kojima se spominje i njegovo ime.

nsuzivo.rs

Tagovi:

18 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
SNS Uzivo
27.11.2022 20:16

Ovaj bi danas bio potpredsednik SNS i ministar za finansije! 🙂

Last edited 1 Godina Ranije by SNS Uzivo
Gost
sima
28.11.2022 08:52
Odgovori  SNS Uzivo

bio bi zajedno sa djilasom i solakom, i ostalom zutom bandom.

Gost
Georgije
28.11.2022 11:41
Odgovori  sima

Mislis Simo, dakle da bi bio na slobodi?

Gost
Milan
28.11.2022 16:09
Odgovori  sima

Simo opravdao si sendvič,odmori se malo!

Gost
A.dj.
28.11.2022 17:05
Odgovori  sima

Dok bi moj tvoj mentor Vučko dao značku i blindu…

Gost
Crna Ruka
28.11.2022 17:53
Odgovori  sima

Kako te bre nije sramota ?Pa onaj najgori šljam od žutih lopova je sad u SNS koji je zajebo po lopovluku i prodaji zemlje Srbije sve koji su do sada bili na vlasti.

Gost
Vlatko
28.11.2022 19:15
Odgovori  sima

Niste upućeni , sada se ne laje na Đilasa.

Gost
Bogdan
29.11.2022 21:12
Odgovori  sima

I ne samo sa žutom bandom, koje su boje OVI ?

Gost
Detelina
28.11.2022 14:55

Moj pokojni deda ,policajac,otišao u prevremenu penziju zbog njega,nastradali su mu bili prijatelji a i učestvovao u hapšenju,ceo događaj ostavio psihičke posledice na njega. U to doba taj događaj je bio nezamisliv…

Gost
ČEMU OVAJ TEKST?
28.11.2022 17:58

Šta to pesnik pokušava da nam poruči? Ko to želi oko probisveta, ubica i krimosa spreda tzv. urbane legende?! Kome je ovo spinovanje, toliko potrebno?

Gost
Gedza
28.11.2022 19:04

U odelu sa brkovima, Slavko Obadov, proslavljen džudista, obezbedjivao ga je na sudjenju a kolege ubijenih milicionara su se dobrovoljno javili za streljački vod. Ovo su podaci sa predavanja iz škole u S Kamenica.

Gost
Niko
28.11.2022 20:47

Na sudjenju cuvao ga je Sl;avko Obadov, nosilac bronzane medalje u dyudou sa Olimpijjade u Montrealu. To je onaj “brka” koji ide u civilnom odelu dok Gavru sprovode dva milicionera.

Gost
Petronije
29.11.2022 11:56

Sve je tačno

Gost
Petronije
29.11.2022 12:29

Sve je tačno. Samo treba dodati da su policajci u pucnjavi ispred trafike nastradali. I to da je posle hapšenja otkrivena velika podzemna garaža gde su se bavili glavnim zanimanjem – rasklapanjem i prodajom delova ukradenih automobila. Imali su organizovani lanac saradnika u više mesta po Vojvodini. Radio sam u to vreme u Novom Sadu i pošto je sudjenje bilo javno, bio sam jedanput prisutan, da bih se uverio da su to stvarno Paja i Gavro. Površno smo se poznavali, i nisam mogao da verujem da su to zaista – oni. Delovali su mi kao fini – kulturni momci. Ničim… Učitaj još »

Gost
kata
01.12.2022 11:06

Kao vaeoma mlada,u šoku sam slušala šta se to tako strašno desilo u gradu jer svi su pričali o tome.Kasnije sam bila prva komšinica njegove rodjene sestre,a poznavala sam i ostalu blisku rodbinu.Obe njegove sestre su lekarke,jedna je još živa.Nikada ih niko od organa reda nije uznemiravao,ne postoji pouzdano saznanje gde je sahranjen i prvi čovek je intervenisao da bude streljan jer je to napad na državu.A danas ?

Gost
Gari
22.12.2022 22:30

Ključna je bila uloga insp.Milosavljevića,očuha njegove žene,koji mu je odavao podatke iz istrage,3 meseca je pokušavao da sakrije tragove,ali bezuspešno,najveći broj aktera ovog zločina,i među policajcima,i među članovima bande danas su pokojni.

Gost
Šakić
26.01.2024 20:15

Bilo je to vreme reda i zakona, sto se tice krivicnog zakona. U druge delove drzavnog uredjenja ne bih ulazio. Ta disciplina je bila besprekorna u tadasnjoj miliciji. Inspektor Milosavljevic je uhapsen tada i ako se mozda samo u pocetku izleteo pricom o desavanjima. Gavra je vec bio poznati kriminalac koji je vec bio na odredjenim merama tadasnje milicije. Na pr. jedan od nasih nekadasnjih predavaca u skoli milicije u Sr. Kamenici je Gavru pre izvrsenja ubistva imao u operativnoj obradi i drzao kao cini mi se informatora i zbog tog Gavrinog dela on kao tada uspesni policajac je ni… Učitaj još »

Gost
Gari
10.07.2024 20:17
Odgovori  Šakić

Da li se zna gde je danas njegova porodica,deca i žena,ako je još živa?Savin je umro 2012.,ako se ne varam?!Kome je pripala kuća u Almaškoj 3 ?

Povezane vesti