Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

I tokom Prvog i Drugog svetskog rata, golubovi pismonoše su korišćeni za prenos poruka nazad u svoj dom iza linija. Ovi golubovi su često nosili važne poruke koje su spašavale živote i dobijale bitke. Ali, oni nisu “izum” moderne istorije. Korišćeni su i u drevnom Egiptu i Rimu.

Za vreme ratova, golubija pošta bila je veoma interesantna za vojne krugove. Bila je brza, jeftina i pouzdana. Upotrebljavali su se golubovi sive ili plave boje, zbog boljeg uklapanja u boju neba. Sa tim se rizik od napada ptica grabljivica sveo na najmanju mogućnost.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Srpska vojska je uvidela značaj ovakve komunikacije između štabova. Tako je 1900. godine odabran vrsni inženjerski poručnik Kosta Miletić i poslat je u Santpektersburšku tehničku školu carske Rusije na obuku koja je trajala blizu dve godine. Miletić zauzima posebno mesto u srpskoj istoriji jer je bio prvi školovani vazduhoplovac.

U Petrovaradinu je 1928. godine formiran jedinstveni red vojske nazvan “Golubija pošta”. Golubija stanica bila je smeštena u kasarni na Trandžamentu, koja je bila u sastavu vojske Kraljevine Jugoslavije. Na dresuri ovih ptica radio je poručnik Kraljević, puštajući da golubovi dolete iz Subotice do Petrovaradina i dostave poruke. Golubovi su znali da lete i do 100 kilometara na čas i da služe vojsci i do šest godina.

Foto: Russia Beyond

Bataljon je imao oko 400 vojnika i držao je 2000 golubova, a komanda ovog bataljona se nalazila u Oficirskom paviljonu na prostoru Petrovaradinske Gornje tvrđave. Ovaj Bataljon je imao i svoje isturene jedinice u Nišu, Skoplju i Zagrebu. Nakon 1945. godine i kraja Drugog svetskog rata, jedinice golubije pošte rasformirane su u skoro svim zemljama.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments