Kada se priča o modernoj istoriji Novog Sada, nemoguće je da se ne pomenu gradonačelnici Jovan Dejanović i Todor Toza Jovanović za vreme kojih je Novi Sad dobio mnoge značajne objekte. Međutim, javnosti je manje poznat Borivoj Boža Melkus, koji je u dva mandata obavljao dužnost gradonačelnika i to od 1957. do 1962. godine.

Ko je bio Borivoj Melkus?

Borivoj Melkus je bivši jugoslovenski političar, rođeni u Novosađanin. U rodnom gradu je završio dva razreda trgovačke škole, pa je tako do početka rata radio u trgovini poljoprivrednih mašina.

U ratu je učestvovao u diverzantskim akcijama, te je nekoliko puta hapšen i zatvaran, ali je svaki put uspeo da pobegne. Nakon rata brzo je napredovao u komunističkoj partiji, a usput je završio političku školu CK Srbije. U Novom Sadu bio je direktor Direkcije za kudelju i lan, kao i predsednik Sreskog veća Saveza sindikata i član Republičkog veća.

Dva mandata gradonačelnika

Melkus je bio gradonačelnik u dva mandata, iako drugi mandat nije završio zbog više afera koje su pratile njegovo vođenje grada.

U njegovo vreme je preko povoljnih kredita koje je obezbedio grad, izgrađeno preko 6000 društvenih stanova, tada je i nastao Zavod za komunalnu izgradnju, kasnije ZIG (Zavod za izgradnju grada), koji je pre nekoliko godina promenio ime u UGZI (Uprava za građevinsko zemljište i investicije). U vreme njegovog mandata završen je i veliki vodovod, dok je mali završen za vreme čuvenog gradonačelnika Todora Toze Jovanovića.

Izgrađen je pogon GSP-a na Futoškom putu, a veći deo industrije izmešten je iz grada. Mreža puteva i PTT mreže je značajno proširena i nastavljeno je nasipanje za dalju izgradnju Limana. U ovo vreme počeli su da se pojavljuju obrisi budućeg Bulevara 23. oktobra, danas Bulevara oslobođenja.

Mislilo se i na zdravstvo i obrazovanje, tako je izgrađena zgrada neuropsihijatrije i čak pet zdravstvenih stanica, kao i škole i vrtići širom grada. Završena je i prva faza hotela “Park” i otvorena je prva samousluga u Maksima Gorkog 14.

Drugi mandat trajao mu je kraće zbog “afere furfurol”, na suđenju je bio svedok, a prvooptužena Nadežda Pejčić postavila mu je pitanje u vezi sa novinskim člankom koji je izašao u Italiji, a gde se na fotografijama vidi kako je on u jednom noćnom klubu u zanosu sa Italijankom Santinom Rigoli. Naslov u tim novinama glasio je “Slatki život komunističkog gradonačelnika”

nsuzivo.rs

Izvor: Vladimir Vrgović, Novi Sad 1944-1969.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments