Josip Broz Tito više je puta boravio i prolazio kroz Novi Sad, čiji su ga građani uvek jednako srdačno dočekivali i ispraćali, sa isto tako toplim – do viđenja!

Međutim prvi boravak driga Tita na desnoj obali Dunava, nije bilo nimalo srdačann u dočeku i mogao se po Josipa Broza veoma loše završiti. Naime, u jesen 1914. kao vodnik austrougarske vojske, Josip Broz se na službenom proputovanju zadržao u Petrovaradinu gde je bio optužen za propagandu protiv rata, zbog čega je i uhapšen. Zahvaljujući svedočenju jedne Petrovaradinke, bio je oslobođen i pušten iz vojnog zatvora januara 1915.

Spomen ploča, na mestu ge je Tito bio zatvoren za vreme tamničenja u Petrovaradinskoj tvrđavi

U slobodi Novosađani su vođu revolucije prvi put pozdravili 20. maja 1945. kada je grad još bio u ruševinama, sa vidljivim ranama rata na svakom koraku, ali je već pokazivao veliki elan, vitalnost i snagu. Već tom prilikom Novosađani su iskazali sve poštovanje i svu ljubav za čoveka koji je bio jednako velik u ratu i miru. Reči kojima se tada obratio Tito Novosađanima, bile su inspiracija za prve radne pobede, lepši i bolji život u tek oslobođenoj zemlji.

Na jednu od prvih radnih pobeda, Novosađani su mogli da pozovu druga Tita 21. januara 1946. godine. Najdraži gost je tom prilikom pustio u saobraćaj tek završeni most preko Dunava koji je nosio Titovo ime.

Četrdesetak godina posle hapšenja i tamnovanja u petrovaradinskim kazamatima, drug Tito je 10. februara 1955. obišao Petrovaradinsku tvrđavu koja je bila jedna od najlepših turističkih atrakcija i najprivlačnijih izletišta. Svedoci kažu da se Tito tom prilikom sećao svakog detalja svog hapšenja, da se snalazio po Tvrđavi kao i da je u njoj boravio prethodnih dana.

Maršal je bio u Novom Sadu i kada je gradu bilo veoma teško – 2. jula 1965. za vreme velikih poplava, kada je Dunav opasno ugrozio mesto. Titova reč je ohrabrivala i pozivala na nove napore, kako bi se spasao grad i njegovo bogatstvo.

Veliki prijatelj umetnosti, Tito je u nekoliko navrata dolazio na Sterijino pozorje i na Igrama pratio predstave, kao i predstavu Srpskog narodnog pozorišta “Jama”. Prvi put to je bilo 1970, pa zatim još u dva navrata – 1975. i 1977. godine.

Doživotni predsednik SFRJ bio je gost grada i u trenutku njegovog velikog slavlja i ponosa 7. decembra 1975. kada je Novi Sad odlikovan Ordenom Narodnog heroja. Bila je to prilika da se još jednom iznesu i ožive uspomene na velike žrtve i herojsku borbu za slobodu.

Tito je Novi Sad često posećivao, najviše je dolazio na otvaranje sajmova i izložbi Novosadskog sajma čiji je gost bio čak osamnaest puta.

Poslednji put drug Tito boravio je u Novom Sadu dočekujući novu 1977. godinu. Josip Broz je prvo tokom dana 31. decembra obišao preduzeće “Danubius”, koje se polovinom oktobra 1976. preselilo u novu fabriku.

kada je sa suprugom Jovankom, najbližim saradnicima i Vojvođanima dočekao Novu godinu u hotelu “Park”. Bilo kojim putem da je kolona vozila krenula prema hotelu, morala je proći novoimenovanom ulicom.

Zvezda novodogišnjeg programa bio je Miodrag Petković Čkalja, koji je prisutnima čitao šaljive čestitke upućene drugu Titu i drugim političarima. Grandioznu salu restorana, ispunjavaju zvuci instrumenata Janike Balaža, Jovana Adamova i njihovih orkestara. Pored Čkalje, o zabavnoj atmosferi brinu i Mira Banjac, Ivan Hajtl, Boris Dvornik, Milka Stojanović i Živan Saramandić. Posle ponoći, predsednik je obišao vojsku u Domu JNA.

Kada se ušlo u 1977. godinu Tito je digao čašu za sreću i blagostanje naših naroda i narodnosti. Zatim je odigrao prvi, ali i poslednji ples sa suprugom Jovankom. 1. januara tokom dana Tito i Jovanka su otputovali u Karađorđevo.

Autor: nsuzivo.rs

Izvor: Vladislav Urban (SPENS 1981.) / Vladimir Vrgović (Novi Sad 1970 – 1990.)

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments