Foto: The Manual

Brus Li je popularnost stekao snimajući u Holivudu, a tu popularnost kung fua kao veštine preneo je i na Telep. Mnogi su tada strasno zavoleli ovu veštinu, tada poznatu samo iz filmova.

Začetnik jugoslovenskog kung fua bio je Siniša Ivanji, koji danas živi i radi u Americi. Godine 1977. godine otvorio je prvi Kung Fu klub u bivšoj Jugoslaviji pod nazivom “Kung Fu Wu Shu Klub Novi Sad” i s ljubavlju je prenosio znanje učenicima, koje je dobio od najvećih svetskih majstora.

Za samo nekoliko dana, u klub se upisuje preko 100 omladinaca. Interesovanje je bilo toliko veliko, da je 400 omladinaca i omladinki ostalo bez učlanjenja. Treninzi su se održavali u osnovnoj školi “Nikola Tesla” na Telepu. Od 1980. do 1985. godine organizovao je veliki broj šampionata na kojima su učestvovali mnogi klubovi iz inostranstva.

To je bio prvi kung fu klub u celoj bivšoj državi, dok su u Beogradu i Zagrebu postojale samo sekcije ove veštine.

Danas postoji generacijski jaz- zbog popularnosti filma “Ip Man” sve više studenata ide na kung fu, rekao je za naš portal sifu Radoslav Ćurčić, iz novosadskog ving čun kung fu kluba “Kuen”.

-Ving čun, stil koji je negovao Brus Li, traži malo veću motoriku. Zbog toga deca do 10 godina nisu motorički spremna da pravilno treniraju ving čun. U našem klubu imamo i momke i devojke koji treniraju, do ove situacije nas je bilo oko 80 u klubu, a sada nas je nešto manje- istakao je sifu Ćurčić.

Ivona Karan

Izvor: Yugopapir

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments