Ilustracija (Foto: Stefan Koprivica)

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine i član Izvršnog odbora Glavnog odbora SPS, ubijen je 13.maja 2000. godine na Novosadskom sajmu, pred TV kamerama.

Perošević je ubijen iz pištolja u glavu, prilikom obilaska Novosadskog sajma. Na njega je dva sata nakon što je otvoren Međunarodni poljoprivredni sajam, u stočnoj hali 26 pucao portir Novosadskog sajma Milivoje Gutović iz Ratkova (50), rodnog mesta tadašnjeg prvog čoveka vojvođanske Vlade.

Nakon što su se lekari više sati borili za njegov život, Boško Perošević je preminuo u 16.05 časova.

Međutim, prema izjavama očevidaca, po izlasku iz hale Peroševiću je zazvonio mobilni telefon i on je zastao dok su zvaničnici i obezbeđenje nastavili obilazak. Nekoliko sekundi nakon toga prema navodima iz istrage Peroševiću je s leđa prišao Gutović i iz neposredne blizine mu pucao u potiljak.

Perošević je pao obliven krvlju, a prvi mu je prišao tadašnji predsednik Skupštine Vojvodine dr Živorad Smiljanić. Onesvešćenog Peroševića su uneli u prvo vozilo koje su tu našlo i odvezli ga do ulazne kapije Sajma, odakle je kolima hitne pomoći prebačen u novosadsku bolnicu.

Gutović je posle zločina pokušao da pobegne trčeći prema drugom izlazu iz hale, ali su ga radnici obezbeđenja uz pomoć nekoliko izlagača i posetilaca, ubrzo uhvatili.
Ubistvo Peroševića usledilo je na početku njegovog novog političkog uspona, a tri meseca pred ubistvo naprasno je postavljen za predsednika Gradskog odbora SPS-a u Novom Sadu.

Ni kad je postao šef novosadskih socijalista nije promenio stil, pa je uglavnom obilazio obnavljanje mostova, govorio o razvoju poljoprivrede i revitalizaciji vojvođanske metalne industrije.

Daj Bože da se sad rasvetli pozadina i otkrije pravi krivac. Tad ću odlučiti o eventualnim daljim koracima i tužbama” – rekla je tada Marina Perošević.

Njegov prijatelj i tadašnji sekretar Pokrajinskog odbora SPS-a Dušan Bajatović svojevremeno je izjavio da je Perošević ubijen da ne bi postao jedna od ključnih ličnosti političke scene Srbije.

“Znam da ima onih kojima je smetao, i u tadašnjoj vlasti i u opoziciji, i da je mnogima njegova smrt odgovarala. Zato sam i ubeđen da je njegovo ubistvo naručeno i da ubica nije slučajno pucao u njega, kako to možda neki misle” – rekao je 2004. godine Bajatović.

Ubica neuračunljiv. U zvaničnu, sudski overenu verziju ne veruje ni porodica ubijenog ni porodica ubice. Neoboriva činjenica je da je to bilo najspektakularnije ubistvo u seriji zločina koji su obeležili poslednje godine Miloševićeve ere, jer se desilo pred TV kamerama. Ubistvo se odigralo u stočnom delu Novosadskog sajma ispred štanda Zemljoradničke zadruge iz Požarevca.

Perošević je tog dana bio bez obezbeđenja, a u trenutku atentata razgovarao je telefonom s Milutinom Mrkonjićem.

nsuzivo.rs

4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
AnonimusNS
29/08/2021 18:44

Ako ako, tako je trebalo uraditi sa kompletnim SPS-om, a danas bi valjalo to sa SNS-om. Obe stranke upropastile milione gradjana i nekoliko drzava i odnele direktno desetine hiljada zivota, a indirektno stotine hiljada. Takvima se sudi po kratkom postupku, sudjenje nepotrebno.

MicoS
30/08/2021 09:09
Reply to  AnonimusNS

 

fejter
29/08/2021 22:33

Nemate nista pametno da pisete, pa pisete gluposti iz praistorije samo da bi nesto pisali..
Sramota.

Ja
29/08/2021 23:34

Povodom čega ova vest, tj. podsećanje na ovo? Danas je 13.05.?

Last edited 3 meseci ranije by Ja