Претрага
Претрага
Close this search box.

Predavanje Danila Koprivice na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada

Predavanje Danila Koprivice na temu “Suočavanje sa prošlošću: Knjaz Danilo – kroz pohare i pobede“ možete pogledati 02. jula u 18 časova na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Četrdeset sedma Zelena debata je deveta sesija serijala “Suočavanje sa prošlošću“. Posvećena je svedočanstvu iz uzbudljive  istorije nastanka moderne Crne Gore. Priča koju ćete čuti, poučna je i za aktuelna dešavanja u bratskoj državi, a biće ispričana sa namerom da se kroz istorijski kaleidoskop velikih vojnih i diplomatskih pobeda ali i bratoubilačkih plemenskih stradanja podsetimo kako smo lako dizali ruku jedni na druge i kako nam je, neretko, nedostojalo čojstva.

Eros i tanatos knjaza Danila Prvog Petrovića Njegoša, gospodara Crne Gore, odredili su crnogorsku istoriju i njegovu ličnu sudbinu. Pobednik na Grahovcu i na međunarodnom diplomatskom planu, po mnogo čemu modernizator crnogorskog društva, ipak će za  značajan deo građana Crne Gore zauvek ostati samo tiranin .

Čućete kako je gospodareva ljubav prema jednoj bogatoj Srpkinji uticala na modernizaciju  svetovne države i kako su ga mladalačka pohlepa i pohota i vladalačka sujeta naposletku koštali života.

Budućnost je tako neizvesna da je često precenjena. Učimo se čitanju znakova kraj istorijskog puta. Ništa se ne dešava bez prošlosti.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti