Foto: The LaSallian

Žene često imaju više dvostrukih uloga a jedna od njih je biti majka i studentkinja. Pohađanje nastave, puno radno vreme na poslu sa punim radnim vremenom u trci za diplomu, ili vraćanje u amfiteatre može predstavljati veliki izazov majke male dece, pa čak dovesti i do anksioznosti

Foto: The Daily Illini

Biranje između ovih uloga može često dovesti do napuštanja fakulteta i truda koji su žene postigle za vreme studiranja. I društvo jedne zemlje može doprineti tome neprimerenim komentarima poput “Ne možeš da budeš i studentkinja i majka”, “Što si rađala dok si studirala”. Sa već ogromnom težinom na svojim plećima, ove mlade majke takođe moraju da se nose sa osudom i neizbežnim predrasudama i komentarima drugih. Ali, koliko zapravo obrazovni sistem ima ulogu u olakšavanju “studentskog života” majkama?

Prema Zakonu o visokom obrazovanju, u odeljku Mirovanja prava i obaveza studenata, član 107 kaže da se “Studentu, na njegov zahtev, odobrava mirovanje prava i obaveza, u slučaju teže bolesti, upućivanja na studentsku praksu u trajanju od najmanje šest meseci, odsluženja i dosluženja vojnog roka, nege deteta do godinu dana života i posebne nege koja traje duže od detetove prve godine života, održavanja trudnoće i u drugim slučajevima predviđenim opštim aktom visokoškolske ustanove”.

Isti član podrazumeva i da se studentkinjama koje su u postupku biomedicinskog potpomognutog oplođenja mogu odobriti mirovanja prava i obaveza u skladu sa opštim aktom visokoškolske ustanove.

Svaka visokoškolska ustanova u okviru univerziteta u Srbiji ima autonomiju. Što znači na jednom fakultetu ne mora da bude isto na drugom. Pre dve godine, jednoglasnom odlukom Senata Univerziteta u Kragujevcu podržana je inicijativa Sandre Miljaković, studenta prorektora, za ukidanje troškova studiranja i smanjenja obaveza studentkinjama koje su u drugom stanju, kao i onima koje odgajaju decu do prve godine starosti. Ovakvu odluku nije moguće “nametnuti” drugim fakultetima. Na nekim novosadskim fakultetima, poput FTN-a, čak plaćaju i pune školarine.

Foto: Study International

-Ovu odluku su svi pozdravili i medijski ispratili. Ta odluka je usvojena. Isto to je uradila i Kosovska Mitrovica. Da li se konkretno primenjuje ili ne nemaju podatke. Na drugim fakultetima se svelo na to da individualno izlaze u susret, na osnovu molbi, pre svega je to prolongiranje školarina- rekao je za NS Uživo Igor Knežević, student prorektor Univerziteta u Novom Sadu.

On je istakao da postoji i varijanta mirovanja, gde se uz određenu dokumentaciju zamrzne godina a studentima miruju prava i obaveze.

-To može biti godinu dana ili dve godine, to sve zavisi, kao i sa radnim odnosom. To se odobrava po difoltu uz papire iz porodilišta, bez problema. Tako je na primer na Ekonomskom fakultetu u Novom Sadu, zatim u Nišu i Beogradu- dodao je Knežević.

Po pravilima fakulteta, profesori ne bi smeli da izlaze u susret smenjenju obaveza studentkinjama tokom trudnoće. Iako biti student znači imati mnogo neprospavanih noći, majke studentkinje se takođe suočavaju i sa izazovom balansa između učenja i roditeljstva, odlazaka na vežbe ili obavezna predavanja. Neke od njih nemaju mogućnost čuvanja dece od strane drugih ili zaposlenja dadilja. Često mogu da propuste nastavu zbog bolesti deteta. Najizazovnije je obavljanje zadataka kod kuće, dok se istovremeno brinu o svom detetu/deci.

Bile one mlađe ili starije studentkinje, treba ih pohvaliti i osnažiti za posvećenost sebi kroz nastavak školovanja, karijere i podizanje dece, te što su kroz svoju unutrašnju snagu i sposobnost uspele da izvuku energiju da im životi ne stanu onog trenutka kada su dobile decu.

Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments