Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić/Istorijski arhiv Grada Novog Sada/Ilustracija

Rekonstrukcija 28 ulica, dužine šest kilometara, u Almaškom kraju, počinje krajem godine. Radovi na prvoj fazi trajaće i tokom 2023. godine, a ceo projekat radi Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada

Đurđev ističe da dobru definiciju Novog Sada nije dao nijedan njegov kolega istoričar ili sociolog, već najbolji fudbaler koji je grad ikada imao- Todor Veselinović.
Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Almaški kraj i Podbara predstavljaju srce starog Novog Sada. Od momenta kada su graničari napravili svoja prva naselja krajem 17. veka počeo je veliki razvoj Novog Sada. On je sve do 1918. godine bio policentričan grad- imao je svoj rimokatolički deo i svoj pravoslavni deo, koji je počinjao od Zmaj Jovine ulice i prostirao se prema Podbari, Rotkvariji, Salajki i jedan od ključnih momenata u istoriji Novog Sada je surovo bombardovanje 1849. godine, koji su izvršili Košutovi pobunjenici. Veći deo starog Novog Sada je tada srušen i izgubio je izgled orijentalne, balkanske varoši i počeo je da liči na gradove kakve imamo u Centralnoj Evropi. Jedan mali deo arhitektonskog mikrokosmosa starog Novog Sada je sačuvan na Podbari, odnosno Almaškom kraju- istakao je Petar Đurđev, istoričar i direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada.

Petar Đurđev ističe da će rekonstrukcija Almaškog kraja imati veliki uticaj na razvoj turizma; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Srž ovog kraja jeste Almaška crkva i njena porta. Predstavljala je centar društvenog okupljanja i organizovanja, a nije bila samo duhovno mesto, već i mesto gde su se sklapala prijateljstva i trgovački poduhvati, brakovi. Nakon Drugog svetskog rata ovaj deo je ostavljen od strane komunističkih vlasti na propadanje, a jedan deo ove porte je šezdesetih godina prošlog veka bio oduzet crkvi, kako bi nastale nove zgrade. Obeležavala se slava Sveta Tri jerarha, koja je predstavljala najveći praznik pravoslavnog Novog Sada. Almaška crkva obnovljena je 2008. godine, urađeni su značajni radovi na obnovi porte, fasade, sređivanju ograde.

Foto: Istorijski arhiv Grada Novog Sada

-Zahvaljući dobroj saradnji koja postoji između Grada i nevladinog sektora, i velike podrške koju je davao nekadašnji gradonačelnik Miloš Vučević, nađeno je rešenje koje će sačuvati vredan arhitektonski biser od nestajanja. Najveću ulogu u tome ima Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, na čelu sa direktorom Sinišom Jokićem, koji su pokazali da su veoma vešti u obnovi našeg nasleđa i na sebe su preuzeli veliki posao- obnovu i zaštitu Almaškog kraja. Turisti koji će dolaziti ovde i ljudi koji ovde žive imaće sve pogodnosti- naveo je za naš portal Đurđev.

Kafana “Proleće” u kojoj je vreme stalo; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Đurđev ističe da dobru definiciju Novog Sada nije dao nijedan njegov kolega istoričar ili sociolog, već najbolji fudbaler koji je grad ikada imao- Todor Veselinović.

-On je rekao da je Novi Sad, i u njegovoj mladosti, predstavljao grupaciju nekoliko sela koje ujedinjuje sam centar grada. A prisnost u Almaškom kraju je proizilazila iz elementa nacionalne okruženosti, kada govorimo o vremenu Austrougarske, a drugi element je zato što su ovde kuće, a ne veliki soliteri, uvek osuđeni na bezličnost. Ovde je jedna prava zajednica. Tu se formirao jedan jedinstven odnos ljubavi i ponosa, jednog malog lokalpatriotizma, koji je svojstven za ljude koji žive na Podbari- dodao je istoričar i naglasio da smo svedoci jedinstvenog istorijskog projekta u našem vremenu.

Foto: Istorijski arhiv Grada Novog Sada

nsuzivo.rs

4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Vidoje
26/11/2022 16:26

Zato su ugari i bombardovali srpski ns, da bi unistili srpsko i pravoslavno nasledje i ponovo ga izgradili po svom katolicko-svapskom sablonu i tako ga maltene pa trajno obelezeli. Olosi. Porusiti sve sto je ostalo i graditi po srpskom stilu opet!

Jelena
27/11/2022 09:50

Ok, treba rekonstruisati ulice u Almaškom kraju, u užasnom su stanju. Ali zar niste nedavno pisali da se planira u 2023 obnova oko 25 objekata u Almaškom kraju
( fasade, krovovi) . Pa zar nije logično prvo zgrade onda ulice?!

MagicJohnson
27/11/2022 12:05

Kojih 28 ulica? To se niko nije setio da napiše…Nadam se da su od granice Podbare i centra, na redu za sređivanje i Đorđa Jovanovića i posebno Šumadijska. Almaški kraj, posebno problematičan, znam.

Opet ja
28/11/2022 06:24

O cemi pise ovaj covek? Ako je crkva sacyvana nije Almaski kraj i Podbara. Kuce su srusene, napravljene zgradurine a ulice pretvorene u kanjone.