Humus se koristi kao umak ili namaz, a poreklo vodi sa Bliskog Istoka. Zbog obilje nutritijeta i zdravstvenih prednosti koje poseduje u sebi, popularnost ove namirnice proteklih godina doživelo je ekspanziju širom planete
Odličan je izvor proteina biljnog porekla, pogodan je za konzumiranje u vegetarijanskoj i veganskoj kuhinji.
Maslinovo ulje bogato je antioksidansima, a tahini smanjuje nivo CRP – a. Međutim i leblebija takođe pomaže pri upalnim procesima u organizmu. Ova namirnica obiluje vlaknima i pomaže normalnom funkcionisanju creva ali i razvoju dobrih bakterija. Idealan je za osobe koje pate od dijabetesa. Humus je idealan saveznik u smanjenju lošeg LDL holesterola i pomaže kod dijeta.
Stvar je ukusa, ali može da se kombinuje sa različitim namirnicama. Može biti blag ili pikantan.
Sastojci:
2 konzerve leblebija
1 čen belog luka
pola limuna
300 grama tahinija
morska so
maslinovo ulje
Priprema:
Ocediti leblebije ali sačuvajte tečnost iz konzerve. Nakon toga izblendajte leblebije i iscedite limun u smesu. Dodajte beli luk, tahini i so. U dobijenu smesu dodajte malo vode od leblebija, i izmešati da se sjedini i dobije kremasta struktura. Dobijeni humus možete preliti maslinovim uljem i ukrasiti začinima. Čuvati u frižideru.
nsuzivo.rs