Претрага
Претрага
Close this search box.

NEKADA SU BILI KVADRATNOG OBLIKA – Pogled ili bezbednost? Zbog ovoga su uvedeni okrugli prozori na avionima

Zar ne bi bilo lepše kada bismo iz aviona mogli da gledamo kroz veliki kvadratni prozor i uživamo u pogledu sa neba, a da ne moramo da se naginjemo i žmurimo kroz okrugle prozore?

Verovatno bi, a nekada ste mogli da uživate u takvom pogledu, sve dok se 1953. godine nisu dogodile dve strašne nesreće u kojima je poginulo 56 ljudi.

Krivci udesa bili su upravo kvadratni prozori zbog kojih su se avioni raspadali u vazduhu. Naime, četiri ugla ovakvih prozora bila su slaba tačka jer nisu izdržala pritisak koji se javlja na visinama. Istraga je pokazala da se 70 odsto oštećenja usled pritiska nalazi u uglovima prozora aviona.

Zbog toga su uvedeni okrugli prozori, koji zbog svog oblika ravnomerno raspoređuju sav pritisak i mnogo su jači od prve varijante. Preciznije objašnjenje je da su okrugle rupe u tankom trupu aviona pogodnije zbog strukture i manje su podložne lomljenju. Pukotine pod pritiskom mogu dovesti do eksplozivne dekompresije i uništiti celu strukturu.

Foto: GettyImages/Conde Nast Travel

Neki avioni imaju ovalne prozore, jer okrugli prozori zahtevaju dodatni prostor, pa se vertikalnim proširenjem može dobiti veća površina.

Zato ćemo trpeti da žmurimo kroz prozore i povremeno da se svađamo sa saputnicima ko će imati bolji pogled, sve dok znamo da su tu s razlogom.

punkufer/portalanalitika

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti

Претрага