PLJAČKA: Tokom Exita strance pelješili “divlji” taksisti

       

Pojedini prevoznici u Novom Sadu tokom velikih manifestacija nastavljaju da varaju putnike. Tokom “Exita” vožnja od Železničke stanice, umesto 300 dinara, iznosila je i do 1.600 dinara.

Prijave građana zbog visine naplate taksi usluga u Novom Sadu Gradska uprava za inspekcijske poslove najčešće dobija tokom održavanja sajamskih i muzičkih manifestacija, a najizrazitiji slučajevi naduvavanja cena, kao po pravilu, zabeležena su tokom festivala “Exit”.

Prethodnih dana tokom trajanja muzičkog zemljotresa na Tvrđavi, pojedini taksisti, uglavnom “slobodnjaci” koji ne pripadaju nijednom novosadskom udruženju, naplaćivali su vožnju do Tvrđave i desetostruko, posebno inostranim gostima festivala.

Marija Stanojević prvi put je došla na “Exit”. Priča kako je htela da uzme taksi jer ne poznaje Novi Sad.

“Na železničkoj stanici sam se uputila ka prvom taksisti koga sam ugledala. On mi je rekao da će me vožnja do Tvrđave koštati 1.600 dinara. Šokirala sam se, naročito kada sam kasnije saznala da ta vožnja u normalnim okolnostima iznosi oko 300 dinara. Sreća pa je do njega stajao taksista koji vožnju naplaćuje po redovnim cenama”, Marija kaže za “Novosti”.

Po rečima Nikole Bošljikovića, predsednika Strukovnog udruženja taksi preduzetnika Novog Sada, koje postoji sedam godina, svi taksisti moraju da poštuju cene koje je propisao grad.

“Svake godine imamo problem i sa divljim i sa linijskim taksistima, zbog inspekcije koja ne može da obavlja detaljnu kontrolu jer joj nedostaju ljudi”, kaže Bošljiković.

Po mišljenju regularnih taksista, Novosađani umeju da raspoznaju “dvlje” vozače taksija koji zidaju cene, ali ne i građani koji doputuju u ovaj grad su se pomalo izveštili i ne daju se lako prevariti, posebno oni kojima ovo nije prva poseta Novom Sadu.

Aleksandar Petrović, direktor SOS taksija, smatra da se na taj način kvari ugled Novog Sada, jer putnici koji u Novom Sadu imaju problema sa divljim taksistima, naredni put ignorišu sve taksiste.

Taksista PAN taksija Žarko Grujin savetuje korisnicima taksija da obavezno od taksiste traže račun na kome piše kilometraža i cena. Sa tim računom, ukoliko je na njemu cena veća od regularne, mogu da slučaj prijave inspekciji.

“Ukoliko korisnik nije zadovoljan cenom prevoza, ili misli da je prevaren, treba da traži račun. Ako takista ne izda račun, korisnik ne mora da plati vožnju”, upozorava Grujin.

Dodaje i da korisnici treba da obrate pažnju na nalepnicu koja se nalazi ispod taksimetra, na kojoj piše cena po kilometru jer “slobodni” taksisti sami određuju cenu prevoza.

Ukoliko korisnici posumnjaju da su bili prevareni, taksistu mogu da prijave inspekciji samo ukoliko imaju broj registracije vozila, naziv udruženja kojem taksista pripada i račun koji su dobili posle završene vožnje.

Izvor: Večernje Novosti

Komentari: