PRAVE REČI SU LEKOVITE: Važnost psihološke podrške obolelima od raka

       

Prepoznajući značaj razvoja savremene psihoonkologije Dom zdravlja Novi Sad je juče, 6. septembra bio domaćin Nacionalnoj asocijaciji lečenih od raka sa predavanjem na temu ove specijalizacije u psihologiji, a naročito implementiranja u svakodnevni život.

Ovo predavanje održano je u okviru projekta Edukativna predavanja/radionice iz psihoonkologije za medicinsko osoblje i pacijente, članove udruženja onkoloških pacijenata u NALOR-u, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja.

Evidentno, poslednjih godina, u stalnom je porastu broj obolelih od kardiovaskularnih i onkoloških bolesti, a Istraživanja Instituta Batut čak prognoziraju da će do 2050. godine, svaka osoba starija od 65 godina imati neki oblik kancera. Upravo ove, poražavajuće činjenice, govore o neophodnosti razvoja i usavršavanja psihoonkologije, rekao je državni sekretar Ministrastva zdravlja R. Srbije, prof. dr Ferenc Vicko, na početku predavanja o savremenoj psihoonkologiji.

“Prateći trendove razvoja savremene medicine, Dom zdravlja Novi Sad podržava važnost uspešne i adekvatne komunikacije sa pacijentima zdravstvenog sistema, ističe značaj komunikacije kao veštine, baze humanog i ljudskog odnosa. Taj se segment naročito vidi kroz svakodnevno angažovanje zaposlenih u Službi kućnog lečenja”, rekao je direktor Doma zdravlja Novi Sad dr Veselin Bojat, pozdravljajući kolege na predavanju o savremenoj psihoonkologiji.

Važan aspekt naučne i primenjene discipline psihoonkologije u svetu, upravo je komunikacija sa pacijentima i njihovim porodicama u svim fazama bolesti i lečenja. Zato je informisanje o savremenoj psihoonkologiji: psihološke reakcije osoba od malignih bolesti koje ugrožavaju mentalno zdravlje u svim fazama bolesti i lečenja, različite potrebe pacijenata i članova porodica, psihološke i psihosocijalne intervencije koje ublažavaju psihološku patnju pacijenata obolelih od malignih bolesti važno kako za stručno, medicinsko osoblje, tako i za same pacijente i članove njihovih porodica, ističe psiholog, docent sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, Tamara Klikovac.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: