Foto: Ilustracija

Novi plan razvoja grada – Generalni urbanistički plan Novog Sada do 2030. godine, koji je u potpunosti usmeren na povećanje kvaliteta života njegovih žitelja, biće usvojen danas uprkos protivljenju političke manjine koja sebe naziva ekološkim aktivistima

Foto: gradnja.rs

Iako je njegovo donošenje sve vreme pratilo opstruisanje od strane samozvanih eko -aktivista, sa druge strane, činjenice su nedvosmislene i očigledne: novim GUP-om predviđeno je za 180 hektara više javnih zelenih površina u odnosi na aktuelni planski dokument. Predviđeno je, takođe, da svi investitori moraju da imaju 60 odsto visokih stabala zasađenih na parcelama kada grade objekte. Kamenička ada biće urbanistički zaštićena, što dosad nije bio slučaj. Građani dobijaju još jednu važnu saobraćajnu vezu – tzv. četvrti most u produžetku Bulevara Evrope, koji je izuzetno značajan za meštane Sremske Kamenice i Ledinaca. 

Javni uvid u ovaj dokument trajao je 40 dana, za razliku od 30 dana koliko zakon nalaže. Za to vreme održane su tri javne rasprave, iako zakon ne prepoznaje da treba bude.

VUČEVIĆ: NOVI MOST JE BITAN ZA DALJI RAZVOJ NOVOG SADA I DEFINISAN JE PRE 70 GODINA

-On je po urbanističkim planovima stariji od Mosta slobode. Nije pravljen pre Mosta slobode, jer nije bio napravljen Bulevar Evrope i Bulevar Patrijarha Pavla, jer je on neodvojivi deo zapadne obilaznice grada. Urbanisti su ga videli kao ključan i kako će se grad razvijati još 1951. godine- rekao je Vučević i dodao da prema istraživanju čak 80 odsto građana smatra da je četvrti most neophodan.

Foto: Printscreen

Novi plan nema štetan uticaj na okolinu, naprotiv, on je građanima na korist

Uostalom, i glavni novosadski urbanista Dušan Mladinović u nekoliko navrata je podvlačio da su čak dve nezavisne studije dokazale da usvajanjem GUP neće biti nikakvog štetnog uticaja na okolinu, već samo korist za građane. Direktor „Urbanizma“ precizirao je da se negativni komentari i kritike vezano za priobalje Kameničke ade i brodogradilišta upućuju bez ikakvih prethodnih analiza i studija.

Foto: nsuzvio.rs/Pavle Pejić

-Jednu od studija je radila „Vojvodina projekt“ i još četiri profesora Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sada čija je upravo struka u oblasti odbrane od poplava visokih i podzemnih voda. Te dve nezavisne studije dokazale su da ne postoji nikakava opasnost od plavljenja Novog Sada. Zbog toga što smo preuzeli planske dokumentacije iz ranijeg perioda i GUP i regulacionih planova veslačka staza služi kao jedan deo koji će služiti za stabilizaciju podzemnih voda na Telepu, ali neće dopuštati ni da padnu previše te podzemne vode i na taj način neće doći do isušivanja tla – istakao je Miladinović.

Foto: Printscreen

Biće izgrađeno ukupno oko 5 odsto površine, akcenat na turističkom potencijalu

Miladinović ističe da će na Kameničkoj adi biti zadržan samo mali postotak objekata u svrhu kulture, obrazovanja i sporta.

-Do pet odsto od ukupne površine može da bude izgrađeno, a naročito je dat akcenat na marini kao izrazito turištičkom i ekonomskom potencijalu. Mi želimo da to bude turistički potencijal grada i opuštajući, gde građani mogu da dođu, a da ne potroše nijedan dinar i tu provedu ceo dan, da se šetaju, voze bicikl, što sada ne mogu – naveo je direktor “Urbanizma”.

Foto: Screenshot

Njih ne zanima ekologija, ni Novi Sad, nego politika!

S druge strane, ovi samozvanih aktivisti tokom nekoliko sednica na kojima je GUP predstavljan, konstantno su izazivali incidente i pravili opstrukcije. Lažni ekolozi tako su vređali urbaniste, polivali ih vodom, pravili skandale i otvoreno pretili. Osnovna poruka koja proizilazi iz takvog ponašanja jeste da njih uopšte ne interesuje urbanizam, niti ekologija, kao ni dalji razvoj Novog Sada.

Tokom javnih prezentacija GUP-a ovog proleća politička manjina ekstremno levičarskih organizacija svaku sednicu Komisjje za GUP pokušava je da prekine i blokira. Bacali su pirotehnička sredstva, dimne bombe, polivali članove Komisije vodom, konstantno provocirali i pokušavali da izazovu incidente. Tako su građani Novog Sada postali taoci ekstremizma te političke manjine.

Foto: dnevnizurnal.rs

Razvoj i rast Novog Sada poslednjih godina nezaustavljiv!

Srpska Atina prošla je u poslednjih nekoliko godina kroz proces prave reindustrijalizacije – otvorene su desetine hiljada radnih mesta, realizovano je i započeto na stotine velikih infrastrukturnih projekata. Novi Sad je danas regionalni IT centar sa dve veličanstvene titule – Evropska prestonica omladine i Evropska prestonica kulture.

nsuzivo.rs

5 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Prota
21/07/2022 09:19

Jedva cekam autokomandu izmedju Tepela i Limana.

Abcd
21/07/2022 10:05

Po celom Novom Sadu se grade neboderi, samo Salajcane i dalje zajebavaju i ogranicavaju im spratnost !

Vesna
21/07/2022 10:17

Ako dozvolimo da se usboji taj GUP onda nista bolje nismo ni zasluzili. Totalno nakaradan plan koji je skrojen po meri povlascenih investitora, a ne po meri gradjana za humano stanovanje.

Jahha
21/07/2022 10:21

Zašto se ispod tekstova ne potpisuje “novinar” imenom i prezimenom ili bar inicijalima?

Milica
21/07/2022 22:39

A da prvo dobijemo jos koju kovid ambulantu a ne da ljudi kao stoka cekaju po deset sati i ne dodju na red. Jedna ambulanta na ceo grad???