Srbija među 65 ZEMALJA izlagača vojne opreme u Abu Dabiju! Više od 130.000 posetilaca imaće priliku da vide “MILOŠA” i “LAZARA”

Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Ujedinjeni Arapski Emirati i grad Abu Dabi od danas do 24. februara domaćini su šesnaestog Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme “IDEX 2023” i sedmog izdanja Pomorske ratne izložbe “NAVDEX 2023”.

Na jednoj od najvećih i najznačajnijih izložbi ove vrste u svetu koja se održava pod pokroviteljstvom šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana, predsednika UAE, učestvuje i Srbija, a u Abu Dabiju od juče boravi i predsednik Aleksandar Vučić.

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

U našem nacionalnom paviljonu, između ostalog, biće predstavljene makete oklopnih vozila “lazara” i “miloša”, samohodna haubica “nora”, višecevni raketni sistem “tamnava”, pešadijsko naoružanje i minobacačka municija različitog kalibra, municija malog, srednjeg i velikog kalibra za različite kopnene i vazduhoplovne platforme, rakete za artiljerijske sisteme, nišanske sprave, kao i zaštitno-balistička oprema. Osim dostignuća integratora domaće odbrambene industrije “Jugoimporta – SDPR”, biće izloženi i proizvodi ostalih domaćih kompanija.

Pored Srbije, više od trideset zemalja imaće svoje nacionalne paviljone, a tradicionalno, najveći imaće Ujedinjeni Arapski Emirati, dok je odmah iza njih Turska. Organizatori procenjuju da će biti više od 130.000 posetilaca, čime će se oboriti rekord prethodnog izdanja sajma.

Foto: Petar Vojinović, Tango Six

– Tokom pet dana trajanja sajma, eksponati će biti predstavljeni na 165.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog prostora u okviru Nacionalnog izložbenog prostora. Učestvovaće 1.350 izlagača iz 65 zemalja sveta, kao i 82 startap kompanija iz 25 zemalja – najavili su organizatori.

Kada je reč o pomorskoj ratnoj izložbi, prostiraće se na 57.000 kvadratnih metara izložbenog prostora. Najavljeno je da će Pakistan, Bahrein, Velika Britanija, Italija, Kina, Kuvajt, Indija i Ujedinjenih Arapski Emirati predstaviti svoja plovila za ratnu mornaricu i obalsku stražu.

Na ovogodišnjem izdanju sajma biće održano i petnaest panel sesija, tokom kojih će učesnici diskutovati o brojnim vitalnim temama, između ostalog i o inovativnim tehnologijama i rešenjima u odbrambenoj industriji.

Dan uoči sajma održana je Međunarodna odbrambena konferencija pod nazivom “Prilagođavanje, istraživanje, transformacija: ponovno zamišljanje bezbednosti, društva i ljudskog iskustva u doba poremećaja” u poslovnom centru Nacionalne naftne kompanije Abu Dabija.

SUSRETI

Događaju će prisustvovati 350 visokih delegacija iz celog sveta, a predsednik Vučić u Abu Dabiju, u koji je doputovao juče, boraviće do 22. februara. Tokom posete sastaće se sa šeikom Bin Zajedom i drugim svetskim liderima.

novosti.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti