U okviru Akcionog plana zapošljavanja Grada Novog Sada realizovana je Obuka za stare i umetničke zanate i poslove domaće radinosti koja obuhvata celokupan proces izrade unikatnih proizvoda, uz korišćenje mahom jednostavnih alata.

Obuku koju je sprovelo Udruženje samostalnih zanatlija Novi Sad, pohađalo je trideset lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje. Nakon završetka obuke, u prostorijama Udruženja održana je svečanost na kojoj je član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević dodelio sertifikate za uspešno završenu obuku.

“Veoma mi je drago što ćemo danas svima koji su stekli znanja iz oblasti starog zanatstva i umetničkih zanata dodeliti sertifikate. Obuka se sprovodi u okviru Akcionog plana zapošljavanja Grada Novog Sada već nekoliko godina unazad. Prepoznajemo zanatstvo kao veoma važan segment privrede Grada i ovakvim merama želimo da sačuvamo stare zanate, što nije jednostavan posao u vreme novih tehnologija. Takođe, trudimo se da kroz ovakve mere pomognemo nezaposlenima da se pre svega obuče i da eventualno pokrenu sopstveni posao. Da bismo to omogućili, u budžetu za 2019. godinu, predvideli smo još više sredstava za drugu fazu obuke, u okviru koje će polaznici steći konkretnija znanja iz ovih oblasti”, izjavio je Milorad Radojević.

Predsednik Udruženja samostalnih zanatlija Slavko Novaković je istakao da ulaganja u ovaj sektor mnogo znače, ali i da je neophodno da država donese Zakon o zanatstvu i da se primeni dualni sistem obrazovanja, te da ono postane formalno kako bi se najbrže i najefikasnije rešio problem nezaposlenosti.

U okviru Obuke, koja je trajala tri meseca polaznici su imali priliku da savladaju početna znanja u šest različitih zanatskih kategorija:

  • Umetničko oslikavanje na tekstilu, staklu i glini
  • Ručna izrada predmeta od gline
  • Izrada ramova
  • Uramljivanje i restauracija
  • Ručno tkanje
  • Ručna izrada sapuna
  • Ručno kukičanje

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments