Претрага
Претрага
Close this search box.

AMERIČKE BAZE ŠIROM EVROPE U POJAČANOJ PRIPRAVNOSTI: Obaveštajni podaci upozoravaju na mogući TERORISTIČKI NAPAD!

Printscreen/YouTube

Američke vojne baze širom Evrope su u pojačanoj pripravnosti. Takva odluka došla je nakon što su novi obaveštajni podaci upozorili na mogući teroristički napad.

Pentagon je tokom vikenda u bazama proglasio drugi najviši nivo pripravnosti (C ili “Čarli”). Ovaj se status, prema navodima američke vojske, a prenosi Dojče vele, primenjuje “kada se dogodi incident ili postoje obaveštajni podaci koji ukazuju da je verovatna teroristička akcija ili napad na osoblje ili objekte”. Najviši nivo pripravnosti (D ili “Delta”) proglašava se kada se dogodi teroristički napad ili kada on “neposredno predstoji”.

“Postoje verodostojne informacije koje ukazuju na napad na američke baze narednih sedmica”, citira Foks njuz neimenovanog službenika iz Pentagona.

Zvaničnik američke odbrane u ponedeljak je potvrdio Glasu Amerike da su vojni objekti širom Evropske komande SAD (EUCOM) podignute u stepen zaštite “Čarli”, ali nije dao više detalja o obaveštajnim podacima, iako su nadležni za borbu protiv terorizma iz više zemalja upozorili na povećanu pretnju.

Zašto je aktivirana šifra Čarli

Neke od njih su u vezi sa predstojećim Letnjim olimpijskim igrama u Parizu, koje počinju 26. jula, i aktuelnim Evropskim prvenstvom u fudbalu u Nemačkoj, što potvrđuje i izveštaj firme za sajber bezbednost Rikorded Fjučr od prošlog meseca.

U saopštenju Evropske komande SAD navodi se da su pojačane mere bezbednosti rezultat kombinacije faktora.

– Povećanje pripravnosti nije povezano ni sa jednom konkretnom pretnjom, već rezultat kombinacije faktora kao što su tekuća i predstojeća velika javna okupljanja, kao što su Evrokup i Olimpijske igre, sa sve većom pretnjom od napada na nevojne ciljeve u Evropi – navodi se u saopštenju, u kojem se osoblje u evropskim gradovima savetuje da bude stalno na oprezu, prijavljuje sumnjive aktivnosti, prati objave Stejt departmenta za putovanja i da se se dovodi u rizik.

Nekoliko zemalja u Evropi, uključujući Francusku, podseća Dojče vele, prethodno je proglasilo najviši stepen opasnosti od terorističkih napada nakon što su naoružani napadači ubili više od 140 ljudi u napadu na koncertnu dvoranu u predgrađu Moskve u martu. Džihadistička “Islamska država” preuzela je odgovornost za ovaj napad. Rekacija nemačke vlade bila je raspoređivanje dodatnih 580 međunarodnih policajaca, zajedno sa domaćim službenicima, kako bi se podigla bezbednost pre početka fudbalskog turnira.

Nemačka savezna ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer govorila je tada o “akutnoj” terorističkoj pretnji u Nemačkoj.

– Spremamo se za sve zamislive opasnosti: od islamističkog terora do nasilnih kriminalaca i huligana – rekla je ona, a preneo Independent.

Alarmi

Najviši američki zvaničnici za borbu protiv terorizma takođe su priznali da teroristička grupa Islamska država, poznata kao ISIS, osnažuje poslednjih meseci. Najveću zabrinutost, navodi Glas Amerike, budi avganistanska podružnica grupe, poznata kao IS-Korasan.

– I ISIS i IS-Korasan pokazali su sposobnost i nameru da sprovedu operacije u inostranstvu – rekla je zamenica savetnika Bele kuće za unutrašnju bezbednost Džen Daskal na konferenciji za borbu protiv terorizma u Omahi.

Direktorka Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma Kristin Abizaid takođe je upozorila na IS-Korasan prošlog maja.

“Ova sposobnost globalne organizacije ISIS, čak i bez teritorije, sposobnost da se virtuelno dopre do mreže pristalica, od kojih će neki izvršiti napade, prilično je zabrinjavajuća”, rekla je ona na bezbednosnoj konferenciji u Dohi i dodala da je sposobnost IS-Korasana da se ponovo organizuje u Avganistanu “verovatno najznačajnija sposobnošt u globalnoj mreži ISIS-a u poslednje tri godine”.

IS-Korasan je preuzeo odgovornost za napad na komemoraciju u Kermanu, u Iranu u januaru u kojem je poginulo oko 90 ljudi, kao i za napad na moskovsku koncertnu dvoranu u kojoj je poginulo više od 140 ljudi. Američki zvaničnici za borbu protiv terorizma takođe su izrazili zabrinutost da je IS-Korasan postao veštiji u korišćenju transnacionalnih kriminalnih mreža i lanaca za krijumčarenje ljudi, kao i za slanje svojih operativaca u Sjedinjene Države.

 

NIN

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti